Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen utländsk bakgrund i Unionens styrelse

Trots att ett av valberedningens kriterier är att jobba för mångfald har samtliga ledamöter i Unionens förbundsstyrelse svensk bakgrund.
- Det har inte varit särskilt stor aktivitet i regionerna kring de här frågorna, säger Anne Thelander, valberedningens ordförande.
Linnea Andersson Publicerad 28 maj 2014, kl 10:53
Camilla Svensk.
Unionens förbundsstyrelse. Camilla Svensk.

Unionens förbundsstyrelse får godkänt när det gäller jämställdheten med en jämn fördelning mellan könen och en kvinnlig förbundsordförande. Men när det kommer till den etniska mångfalden ser det betydligt sämre ut. Ingen av de 13 styrelseledamöterna har utländsk bakgrund.

Vi har ett arbetsliv som är väldigt stängt för dem som har andra erfarenheter.

Anne Thelander är ordförande i Unionens valberedning som föreslår kandidater till bland annat förbundsstyrelsen. Hon säger att ett av valberedningens kriterier är att jobba för mångfald när de letar efter tänkbara kandidater. Det försöker man göra genom att hålla kontakt med det likabehandlingsnätverk som består av anställda på Unionen. I nuläget finns ingen formell grupp för mångfaldsfrågor inom förbundet mer än ett nätverk för likabehandlingsfrågor till och från.

- Vi försöker hålla kontakt med dem och ha tentaklerna ute om det dyker upp några intressanta kommande kandidater. Men det ligger i sakens natur att ett nätverk inte är helt fast, säger Anne Thelander.

- I ärlighetens namn har det inte varit särskilt stor aktivitet i regionerna kring de här frågorna.

Anne Thelanders bild är dock att det svala intresset hettat till under de senaste två åren och att fler av Unionens regioner fått upp ögonen för frågan. Men trots det och trots valberedningens mångfaldsmålsättning lider förbundsstyrelsen total brist på ledamöter med utländsk bakgrund, vilket är synd enligt Anne Thelander.

- Jag skulle tycka att det var jättebra om det fanns fler som hade en tydlig erfarenhet utomlands ifrån som fanns med i förbundsstyrelsen. Det skulle jag jättegärna se.

...hur svårt det är med de osynliga koderna...

Att det ändå ser ut som det gör tror hon har flera orsaker och att frågan är komplex. Dels tror hon att det har att göra med rekryteringsprocessen där alltför många söker det som verkar bekant i stället för det som verkar okänt, man väljer ofta någon som påminner om en själv. Men Anne Thelander säger att det förmodligen även grundar sig i hur det svenska arbetslivet ser ut, något hon funderat mycket över.

- Vi har ett arbetsliv som är väldigt stängt för dem som har andra erfarenheter. Det är jättesvårt att få in personer med utländsk bakgrund på arbetsplatser och därmed också att få in förtroendevalda och så vidare. Personer med stark personlighet har också svårt i arbetslivet.

Dessutom har det enligt henne att göra med oskrivna lagar och osynliga normer som finns i vårt samhälle, koder som kan ta lång tid att knäcka.

- Jag pratade nyligen med en man som beskrev hur svårt det är med de osynliga koderna och han hade ändå varit i Sverige i tjugo år.

Unionens valberedning

Unionens valberedning består, förutom ordförande, av fyra ordinarie ledamöter.

Valberedningen har fyra år på sig att ta fram kandidater.

Processen är ständigt pågående under de fyra åren och man har bland annat regelbunden kontakt med nuvarande styrelseledamöter och följer upp hur det går för dem.

Dessutom håller man kontakt med Ung Arena och i den mån det finns med informella nätverk. Utöver det har man kontakt med förbundsledning och revisorer.

Unionen

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.