• Den nya regeringen planerar att höja taket i a-kassan. Men det kommer inte att minska behovet av inkomstförsäkringar, enligt Unionen. På bilden taknocken på Sollefteå tingshus. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Inkomstförsäkring behövs trots höjt tak i a-kassan

Publicerad 13 november 2014, kl 10:32

Höjningen av taket i a-kassan gör inte Unionens inkomstförsäkring överflödig. Hela 80 procent av Unionens medlemmar har en högre lön än det lägre taket i a-kassan. Däremot beräknas kostnaderna för Unionen att minska kraftigt.

Som Kollega skrivit tidigare planerar den nya regeringen en höjning av taket i a-kassan under nästa år, så att den som tjänar 25 000 kronor får ut 80 procent av sin lön under de första 100 dagarna.

Eftersom en stor majoritet av Unionens medlemmar tjänar över 20 900 kronor i månaden, det lägre taket i a-kassan, kommer det ändå att finnas ett fortsatt behov av inkomstförsäkringen.

– Jag förutsätter att det finns behov, eftersom a-kassan inte går hela vägen, säger Patrik Nygren, vd på Unionen Medlemsförsäkring.

Som budgetförslaget ser ut i nuläget räknar man med att de nya reglerna skulle sänka kostnaderna för bolaget som tillhandahåller inkomstförsäkringen med 35 procent, baserat på 2013 års siffror. För den enskilde medlemmen blir det dock ingen skillnad.

– För medlemmarna kommer förändringen inte innebära någon direkt avgiftsförändring och för den arbetslöse medlemmen blir det ingen förändring förutom att a-kassan står för en större del av ersättningen, säger Patrik Nygren.

I dag går inkomstförsäkringen back men underskottet täcks upp av bolagets reserver. En erfarenhet från finanskrisen 2008 är att man måste vara beredd på att arbetslösheten kan stiga väldigt snabbt. Därför har man på Unionens inkomstförsäkring byggt upp reserver utifrån ett scenario om en dubblerad arbetslöshet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

 • Läs även...

  A-kassan har blivit statens kassako

  Högre avgifter än utgifter. De senaste tio åren har a-kassan varit en riktig kassako för staten. Men mycket av pengarna som betalas in går inte till ersättning till de arbetslösa. Därför borde avgifterna sänkas eller taket i a-kassan höjas, anser flera experter.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.