Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Inkomstförsäkring behövs trots höjt tak i a-kassan

Höjningen av taket i a-kassan gör inte Unionens inkomstförsäkring överflödig. Hela 80 procent av Unionens medlemmar har en högre lön än det lägre taket i a-kassan. Däremot beräknas kostnaderna för Unionen att minska kraftigt.
Linnea Andersson Publicerad 13 november 2014, kl 10:32
Gunnar Lundmark/TT
Den nya regeringen planerar att höja taket i a-kassan. Men det kommer inte att minska behovet av inkomstförsäkringar, enligt Unionen. På bilden taknocken på Sollefteå tingshus. Gunnar Lundmark/TT

Som Kollega skrivit tidigare planerar den nya regeringen en höjning av taket i a-kassan under nästa år, så att den som tjänar 25 000 kronor får ut 80 procent av sin lön under de första 100 dagarna.

Eftersom en stor majoritet av Unionens medlemmar tjänar över 20 900 kronor i månaden, det lägre taket i a-kassan, kommer det ändå att finnas ett fortsatt behov av inkomstförsäkringen.

– Jag förutsätter att det finns behov, eftersom a-kassan inte går hela vägen, säger Patrik Nygren, vd på Unionen Medlemsförsäkring.

Som budgetförslaget ser ut i nuläget räknar man med att de nya reglerna skulle sänka kostnaderna för bolaget som tillhandahåller inkomstförsäkringen med 35 procent, baserat på 2013 års siffror. För den enskilde medlemmen blir det dock ingen skillnad.

– För medlemmarna kommer förändringen inte innebära någon direkt avgiftsförändring och för den arbetslöse medlemmen blir det ingen förändring förutom att a-kassan står för en större del av ersättningen, säger Patrik Nygren.

I dag går inkomstförsäkringen back men underskottet täcks upp av bolagets reserver. En erfarenhet från finanskrisen 2008 är att man måste vara beredd på att arbetslösheten kan stiga väldigt snabbt. Därför har man på Unionens inkomstförsäkring byggt upp reserver utifrån ett scenario om en dubblerad arbetslöshet.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”