Annons
Annons
 • Den nya regeringen planerar att höja taket i a-kassan. Men det kommer inte att minska behovet av inkomstförsäkringar, enligt Unionen. På bilden taknocken på Sollefteå tingshus. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Inkomstförsäkring behövs trots höjt tak i a-kassan

Publicerad 13 november 2014, kl 10:32

Höjningen av taket i a-kassan gör inte Unionens inkomstförsäkring överflödig. Hela 80 procent av Unionens medlemmar har en högre lön än det lägre taket i a-kassan. Däremot beräknas kostnaderna för Unionen att minska kraftigt.

Som Kollega skrivit tidigare planerar den nya regeringen en höjning av taket i a-kassan under nästa år, så att den som tjänar 25 000 kronor får ut 80 procent av sin lön under de första 100 dagarna.

Eftersom en stor majoritet av Unionens medlemmar tjänar över 20 900 kronor i månaden, det lägre taket i a-kassan, kommer det ändå att finnas ett fortsatt behov av inkomstförsäkringen.

– Jag förutsätter att det finns behov, eftersom a-kassan inte går hela vägen, säger Patrik Nygren, vd på Unionen Medlemsförsäkring.

Som budgetförslaget ser ut i nuläget räknar man med att de nya reglerna skulle sänka kostnaderna för bolaget som tillhandahåller inkomstförsäkringen med 35 procent, baserat på 2013 års siffror. För den enskilde medlemmen blir det dock ingen skillnad.

– För medlemmarna kommer förändringen inte innebära någon direkt avgiftsförändring och för den arbetslöse medlemmen blir det ingen förändring förutom att a-kassan står för en större del av ersättningen, säger Patrik Nygren.

I dag går inkomstförsäkringen back men underskottet täcks upp av bolagets reserver. En erfarenhet från finanskrisen 2008 är att man måste vara beredd på att arbetslösheten kan stiga väldigt snabbt. Därför har man på Unionens inkomstförsäkring byggt upp reserver utifrån ett scenario om en dubblerad arbetslöshet.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.