• Foto: PetraD/Colourbox.com

Inkomstklyftorna ökar i Sverige

Publicerad 13 maj 2019, kl 12:50

Inkomstklyftorna i Sverige har ökat de senaste tio åren. Men Sverige är fortfarande ett av de mest jämlika länderna i EU när det handlar om löner.

År 2007 var inkomstspridningen i Sverige näst lägst i hela EU. Bara i Slovenien var inkomstskillnaderna mindre. Men sedan dess har spridningen ökat och 2017 hamnade Sverige på plats 20 av EU:s 28 medlemsländer, om man listar länderna från störst till minst spridning. Det visar statistik från statistikmyndigheten Eurostat.

I jämförelsen används ginikoefficienten som kan ge ett värde mellan 0 och 100. Om ett land helt saknar inkomstskillnader blir värdet 0 och om en person har alla inkomster blir värdet 100. Under det senaste decenniet har Sveriges värde ökat från 23,4 till 28. Snittvärdet i EU är 30,7. Störst är inkomstskillnaderna i Bulgarien, Litauen, Lettland och Spanien. Klyftorna är minst i Finland, Tjeckien, Slovenien och Slovakien.

Ginikoefficienten säger ingenting om inkomstnivåerna eller levnadsstandarden i ett land. Det innebär att ett fattigt och ett rikt land kan få samma värde.

Störst inkomstklyftor i världen finns i några av länderna i Afrika och Sydamerika.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.