Annons
Annons
 • Foto: PetraD/Colourbox.com

Inkomstklyftorna ökar i Sverige

Publicerad 13 maj 2019, kl 12:50

Inkomstklyftorna i Sverige har ökat de senaste tio åren. Men Sverige är fortfarande ett av de mest jämlika länderna i EU när det handlar om löner.

År 2007 var inkomstspridningen i Sverige näst lägst i hela EU. Bara i Slovenien var inkomstskillnaderna mindre. Men sedan dess har spridningen ökat och 2017 hamnade Sverige på plats 20 av EU:s 28 medlemsländer, om man listar länderna från störst till minst spridning. Det visar statistik från statistikmyndigheten Eurostat.

I jämförelsen används ginikoefficienten som kan ge ett värde mellan 0 och 100. Om ett land helt saknar inkomstskillnader blir värdet 0 och om en person har alla inkomster blir värdet 100. Under det senaste decenniet har Sveriges värde ökat från 23,4 till 28. Snittvärdet i EU är 30,7. Störst är inkomstskillnaderna i Bulgarien, Litauen, Lettland och Spanien. Klyftorna är minst i Finland, Tjeckien, Slovenien och Slovakien.

Ginikoefficienten säger ingenting om inkomstnivåerna eller levnadsstandarden i ett land. Det innebär att ett fattigt och ett rikt land kan få samma värde.

Störst inkomstklyftor i världen finns i några av länderna i Afrika och Sydamerika.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Därför bråkar Sverige om minimilöner i EU

  I morgon, onsdag, lägger EU-kommissionen fram ett förslag om reglering av minimilöner på Europanivå. Men arbetet med förslaget har stött på stort motstånd från de nordiska länderna.