Annons
Annons
 • Foto: PetraD/Colourbox.com

Inkomstklyftorna ökar i Sverige

Publicerad 13 maj 2019, kl 12:50

Inkomstklyftorna i Sverige har ökat de senaste tio åren. Men Sverige är fortfarande ett av de mest jämlika länderna i EU när det handlar om löner.

År 2007 var inkomstspridningen i Sverige näst lägst i hela EU. Bara i Slovenien var inkomstskillnaderna mindre. Men sedan dess har spridningen ökat och 2017 hamnade Sverige på plats 20 av EU:s 28 medlemsländer, om man listar länderna från störst till minst spridning. Det visar statistik från statistikmyndigheten Eurostat.

I jämförelsen används ginikoefficienten som kan ge ett värde mellan 0 och 100. Om ett land helt saknar inkomstskillnader blir värdet 0 och om en person har alla inkomster blir värdet 100. Under det senaste decenniet har Sveriges värde ökat från 23,4 till 28. Snittvärdet i EU är 30,7. Störst är inkomstskillnaderna i Bulgarien, Litauen, Lettland och Spanien. Klyftorna är minst i Finland, Tjeckien, Slovenien och Slovakien.

Ginikoefficienten säger ingenting om inkomstnivåerna eller levnadsstandarden i ett land. Det innebär att ett fattigt och ett rikt land kan få samma värde.

Störst inkomstklyftor i världen finns i några av länderna i Afrika och Sydamerika.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högre studier = högre lön

  Det lönar sig att plugga – om du väljer rätt utbildning. Flertalet högre utbildningar är dock rätt lönsamma i längden, visar en ny rapport. Särskilt om du är kvinna – även om högutbildade män alltid tjänar mer.

 • Läs även...

  Semesterlön kan bli ledighet

  På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.

 • Läs även...

  Chef kräver 900 000 i utebliven lön

  Trots att arbetsgivaren plötsligt slutade betalade ut lön valde toppchefen att jobba vidare. När projektet han ansvarade för var slutfört blev han uppsagd. Nu kräver Unionen bolaget på över 900 000 kronor i utebliven lön och pension.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.