Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Intervjurobot ska testas av psykolog

Rekryteringsfirman TNG har utvecklat en robot som kan sköta anställningsintervjuer. Nu ska robotens förmågor testas av en psykolog.
David Österberg Publicerad 23 augusti 2019, kl 12:49
TNG
Tengai kan både le och nicka mot den hon intervjuar. TNG

Den som anställer vill såklart hitta den person som är bäst lämpad för jobbet. Men risken finns att rekryteringsprocessen påverkas av fördomar och att kandidater väljs bort på grund av kön och etnicitet - eller på grund av hur de beter sig på intervjun.

Flera företag använder sig därför av olika metoder för att minska risken för att fördomar styr rekryteringen. Det kan till exempel handla om att be om cv:n utan namn och ålder eller att ställa exakt samma frågor till alla kandidater.

Ytterligare ett sätt kan vara att låta en robot sköta intervjuerna. Rekryteringsfirman TNG har, tillsammans med Furhat robotics, utvecklat roboten Tengai. En intervju med Tengai tar mellan 15 och 18 minuter och alla kandidater får samma frågor. Roboten har ett människoliknande ansikte och kan le, nicka, luta på huvudet och humma.

Tengai spelar in intervjuerna och skriver ut dem och kan också hjälpa till med att värdera kandidaternas svar. Enligt TNG innebär robotintervjuerna att rekryteringen blir mindre fördomsfull. Tengai bryr sig till exempel inte om hur någon hälsar, pratar eller ser ut.  

Roboten är fortfarande under utveckling och under hösten ska den testas av psykologen och forskaren Anders Sjöberg. Han ska bland annat undersöka Tengais intervjumetodik och intervjuresultat.

Enligt ett pressmeddelande är han skeptisk till AI-försök som syftar till att återskapa mänskliga förmågor.

– Men Tengai är det första seriösa försöket jag stött på där projektgruppen är öppen för att vetenskapligt granska både validitet och användbarhet i urvalsprocessen, säger han.

Hur väl Tengai lyckas återstår att se. Intresset bland chefer och HR-specialister att använda sig av robotar i rekryteringen tycks i alla fall vara stort – åtminstone på sikt. 43 procent kan tänka sig att använda en robot inom två år, 19 procent inom ett år och 11 procent inom sex månader.

Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4