• Reykjavijk, Island. Foto: Kirre Lyen/TT

Island inför system för jämställda löner

Publicerad 16 juni 2014, kl 15:07

Island inför en partsgemensam certifiering för arbetsgivare som tar tag i frågan om oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Därmed går landet återigen i bräschen när det gäller jämställdet.

Island gör det igen. Tar ytterligare ett steg mot ett mer jämställt samhälle. I höstas lagstiftade man om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. De senaste fem åren har ön utsetts till världens mest jämställda av World Economic Forum (som inte bara ser till löner utan även sådant som hälsa och politiskt deltagande).

Och nu är fack och arbetsgivare överens om att införa ett certifieringssystem för arbetsgivare som arbetar mot oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det skriver Svenska Dagbladet, SvD. Certifieringen innebär inte att arbetsplatsen är fri från skillnader i lön beroende på kön. Utan att man kontinuerligt använder en särskild metod när löner sätts.

- Det har tagit oss fyra år att få fram standarden, men det beror mer på att det är första gången i världen som en sådan standard tas fram och det fanns en rad tekniska frågor. Vi har inte haft några stora oenigheter med arbetsgivarna och de har varit mycket positiva, säger Halldór Grönvold på ASÍ, Islands motsvarighet till svenska LO, till SvD.

Bland de arbetsgivare som redan använder sig av certifieringen finns de isländska dotterbolagen till Ikea, Securitas och ISS. Certifieringen ska vara frivillig och är tänkt att fungera som en kvalitetsstämpel. Arbetsgivarnas mål är att hälften av landets tvåtusen företag ska välja att gå igenom processen.

- Lönegapet håller på att stängas och vi hoppas att standardiseringen ska innebär att gapet försvinner helt. Det finns skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna får ofta en sämre lön med en gång de anställs och de är sämre på att förhandla upp lönen efteråt. Det gäller att hitta system som ser bortom dessa skillnader och belönar anställda på ett jämlikt sätt, säger Torsteinn Víglundsson, generaldirektör på Samtök atvinnulífsins, den isländska arbetsgivarföreningen, till SvD.

I Sverige låg de oförklarliga löneskillnaderna, det vill säga skillnader som inte beror på faktorer som ålder, utbildning, bransch eller sysselsättningsgrad, på 6,1 procent enligt Medlingsinstitutets senaste siffror från 2012. I morgon, tisdag, presenterar myndigheten en ny rapport om löneläget för kvinnor och män 2013.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  ”Många gubbar tycker att hockey är för män”

  Hockeyspelaren och sportchefen Erika Grahm är väl insatt i jämställdhetsproblemen inom hockeyn. Trots de stora löneskillnaderna mellan damer och herrar menar hon att det först och främst är attityderna som behöver förändras.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.