Annons
Annons
 • Reykjavijk, Island. Foto: Kirre Lyen/TT

Island inför system för jämställda löner

Publicerad 16 juni 2014, kl 15:07

Island inför en partsgemensam certifiering för arbetsgivare som tar tag i frågan om oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Därmed går landet återigen i bräschen när det gäller jämställdet.

Island gör det igen. Tar ytterligare ett steg mot ett mer jämställt samhälle. I höstas lagstiftade man om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. De senaste fem åren har ön utsetts till världens mest jämställda av World Economic Forum (som inte bara ser till löner utan även sådant som hälsa och politiskt deltagande).

Och nu är fack och arbetsgivare överens om att införa ett certifieringssystem för arbetsgivare som arbetar mot oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det skriver Svenska Dagbladet, SvD. Certifieringen innebär inte att arbetsplatsen är fri från skillnader i lön beroende på kön. Utan att man kontinuerligt använder en särskild metod när löner sätts.

- Det har tagit oss fyra år att få fram standarden, men det beror mer på att det är första gången i världen som en sådan standard tas fram och det fanns en rad tekniska frågor. Vi har inte haft några stora oenigheter med arbetsgivarna och de har varit mycket positiva, säger Halldór Grönvold på ASÍ, Islands motsvarighet till svenska LO, till SvD.

Bland de arbetsgivare som redan använder sig av certifieringen finns de isländska dotterbolagen till Ikea, Securitas och ISS. Certifieringen ska vara frivillig och är tänkt att fungera som en kvalitetsstämpel. Arbetsgivarnas mål är att hälften av landets tvåtusen företag ska välja att gå igenom processen.

- Lönegapet håller på att stängas och vi hoppas att standardiseringen ska innebär att gapet försvinner helt. Det finns skillnader mellan män och kvinnor. Kvinnorna får ofta en sämre lön med en gång de anställs och de är sämre på att förhandla upp lönen efteråt. Det gäller att hitta system som ser bortom dessa skillnader och belönar anställda på ett jämlikt sätt, säger Torsteinn Víglundsson, generaldirektör på Samtök atvinnulífsins, den isländska arbetsgivarföreningen, till SvD.

I Sverige låg de oförklarliga löneskillnaderna, det vill säga skillnader som inte beror på faktorer som ålder, utbildning, bransch eller sysselsättningsgrad, på 6,1 procent enligt Medlingsinstitutets senaste siffror från 2012. I morgon, tisdag, presenterar myndigheten en ny rapport om löneläget för kvinnor och män 2013.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: Vågar Unionen jobba för jämställdhet?

  Hur kan Unionen påstå sig vara ett jämställt förbund om vi samtidigt vägrar skapa en lönemodell som väger in både mjuka och hårda värden, manligt och kvinnligt och sådant som både kostar pengar och genererar pengar? Det skriver Unionenmedlemmen Susanne Persson.

 • Läs även...

  AI skapar större löneskillnader

  Artificiell intelligens (AI) kommer förmodligen inte leda till lägre löner eller färre jobb. Däremot kommer lönegapet att öka när många yrken ersätts av robotar och algoritmer.

 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Debatt: Skrota idén om familjevecka

  Den föreslagna familjeveckan är ett trubbigt verktyg för något som bör ses som föräldrars egna ansvar. I stället behövs konkreta förslag för ökad jämställdhet, anser debattören Anna Wallgren.

 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  Högre studier = högre lön

  Det lönar sig att plugga – om du väljer rätt utbildning. Flertalet högre utbildningar är dock rätt lönsamma i längden, visar en ny rapport. Särskilt om du är kvinna – även om högutbildade män alltid tjänar mer.

 • Läs även...

  Större löneklyfta på grund av coronan

  Risken är stor att pandemin leder till ökade löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar en ny undersökning av de löneanspråk som akademiker ställer när de ska anställas.

 • Läs även...

  Längre föräldraledighet ökar löneskillnaderna

  När föräldraledigheten förlängdes ökade löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Orsaken kan vara att arbetsgivare kompenserar för de ökade kostnader som föräldraledighet innebär.

 • Läs även...

  Så höga blir löneökningarna

  Ett avtal med en löneökningstakt i samma nivå som det förra med avsättningar till flexpension. Det är i stora drag innehållet i det nya avtalet för industrin. Däremot innehåller det inga retroaktiva löneökningar.