• Astra Zeneca i Södertälje. Foto: TT

 • Foto: TT

It-anställda tvingas gå från Astra Zeneca

Publicerad 7 februari 2014, kl 13:48

Astra Zeneca drar ned ytterligare. Totalt 550 tjänster ska bort runt om i världen. Av dem är cirka 400 it-personal i Sverige, USA och Storbritannien. Anställda som tackar ja till att sluta självmant kan räkna med upp till 22,5 månadslöner.

Enligt Malin Linnér, på Unionenklubben i Södertälje, påbörjades förhandlingarna redan i november.  De anställda har redan fått söka så kallade frivilligpaket som innebär mellan fem och 22,5 månadslöner, beroende på ålder och hur länge man arbetat.

- Paketet är ganska bra, lite för bra tycker företaget. Men vilka som får paketet vet vi inte ännu, det är företaget som avgör. Det troliga är att alla som sökt får sluta, säger Malin Linnér.

- Hur många det blir från Sverige vet jag inte, men det är färre än hundra i alla fall.

Är neddragningarna berättigade?

- Ja, det finns en relevans i dem. Det handlar om att spara kostnader och se över vad man ska göra. Men det är tråkigt att globala tjänster försvinner från Sverige.

Astra Zeneca har 3 500 anställda i Södertälje och 2 000 i Mölndal.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Kaotisk sommar på SAS

  De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  "Vi är glada att vi får behålla jobben"

  Om några veckor skulle Liseberg ha slagit upp portarna för säsongen. Men coronakrisen gör att premiären skjuts upp och personalen permitteras. Carina Berntsson är en av dem som går ner i tid – men är inte orolig för att bli av med jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.