Annons
Annons
 • Stockholm Waterfront Congress Centre. Här arrangeras it-konferensen STHLM Tech Fest, den 4-5 september. Foto: Leif R Jansson/TT

IT-bolag i protest mot sexism

Publicerad 15 augusti 2014, kl 14:57

En debatt om sexism och machokultur har blossat upp i sociala medier inför IT-konferensen STHLM Tech Fest, som arrangeras i Stockholm i början av september. Nu har ett av de inbjudna företagen valt att hoppa av arrangemanget.

IT-branschen har länge haft svårt att locka till sig kvinnliga tekniker och programmerare. Under våren och sommaren har flera stora IT-bolag publicerat statistik som visar på hur sned könsfördelningen är.

Hos webbjättarna Google, Facebook, Yahoo och Twitter är mer än 80 procent av dem med tekniska roller män, enligt Internet World. På chefsposition är det mer än 70 procent som är män.

Än värre såg det ut på talarlistan för STHLM Tech Fest när den presenterades i somras - alla inbjudna var män. Sedan dess har listan fyllts på med även kvinnliga talare, men kritiken har inte lagt sig.

Det nystartade IT-bolaget Mentimeter skulle ha medverkat i arrangemanget, men har valt att avstå i protest. Företagets vd Johnny Warström listar i ett blogginlägg de tre främsta skälen varför:

 • Evenemanget "säljs in" till utlandet genom att locka med vackra svenska kvinnor. (Genom ett Facebook-inlägg som togs bort efter kritik.)
 • Man bjuder in en CEO som är inblandad i ett pågående rättsfall på grund av sexuella trakasserier – för att tala om mångfald och företagskultur.
 • Det har vid tidigare arrangemang tillåtits sexistiska skämt från scenen, som moderatorn kommenterat med att ”feministerna nog skulle ha blivit sura” om de hört det.

Vid Almedalsveckan i juli diskuterades varför IT-branschen har en så sned könsfördelning vid ett välbesökt seminarium arrangerat av Computer Sweden. I panelen deltog företrädare från flera av de största IT-bolagen i Sverige.

Flera av deltagarna menade att den sneda fördelningen syns redan i rekryteringsbasen. Att kvinnor helt enkelt inte söker tekniska jobb. Andra (de kvinnliga paneldeltagarna) menade att det helt och hållet handlar om vilken attityd arbetsgivaren visar när det kommer till jämställdhet.

- Om inte arbetsgivarna signalerar att man satsar på jämställdhet ända upp i ledningen, då söker sig kvinnor någon annanstans, sa Anna Stenberg, vd för Wes.

Läs mer om det här: Varför vill de inte ha IT-jobben?

Donna Hanafi, som är marknadschef på Mentimeter, säger till Internet World att hon sedan länge valt att inte gå på evenemang som STHLM Tech Fest eftersom de håller en sådan jargong och en så låg ton mot kvinnor.

- Vi kan inte hålla på och bygga företag på det sättet, säger hon.

Fotnot: Arrangören av STHLM Tech Fest har nu delat ut 300 gratisbiljetter vikta för kvinnliga deltagare. Enligt ett twitterinlägg tog de slut på tre timmar.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronaoro slår hårt mot besöksnäringen

  Besöksnäringen krisar när människor väljer bort hotellbesök, kryssningar och konferenser av rädsla för corona. Unionenklubben på Nordic Choice ser gärna att korttidsarbete tillämpas för att undvika uppsägningar.

 • Läs även...

  Tåg lockar få på tjänsteresan

  Viljan ökar att välja bort flyget till förmån för tåg. Men inte när det gäller våra tjänsteresor. Det visar en ny studie.

 • Läs även...

  Professor oroas över fortsatt distansarbete

  Att jobba hemifrån under lång tid leder till sämre arbetsmiljö och sämre produkter. Därför borde fler återvända till sina arbetsplatser, enligt Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.