Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

IT-bolag i protest mot sexism

En debatt om sexism och machokultur har blossat upp i sociala medier inför IT-konferensen STHLM Tech Fest, som arrangeras i Stockholm i början av september. Nu har ett av de inbjudna företagen valt att hoppa av arrangemanget.
Gabriella Westberg Publicerad 15 augusti 2014, kl 14:57
Leif R Jansson/TT
Stockholm Waterfront Congress Centre. Här arrangeras it-konferensen STHLM Tech Fest, den 4-5 september. Leif R Jansson/TT

IT-branschen har länge haft svårt att locka till sig kvinnliga tekniker och programmerare. Under våren och sommaren har flera stora IT-bolag publicerat statistik som visar på hur sned könsfördelningen är.

Hos webbjättarna Google, Facebook, Yahoo och Twitter är mer än 80 procent av dem med tekniska roller män, enligt Internet World. På chefsposition är det mer än 70 procent som är män.

Än värre såg det ut på talarlistan för STHLM Tech Fest när den presenterades i somras - alla inbjudna var män. Sedan dess har listan fyllts på med även kvinnliga talare, men kritiken har inte lagt sig.

Det nystartade IT-bolaget Mentimeter skulle ha medverkat i arrangemanget, men har valt att avstå i protest. Företagets vd Johnny Warström listar i ett blogginlägg de tre främsta skälen varför:

  • Evenemanget "säljs in" till utlandet genom att locka med vackra svenska kvinnor. (Genom ett Facebook-inlägg som togs bort efter kritik.)
  • Man bjuder in en CEO som är inblandad i ett pågående rättsfall på grund av sexuella trakasserier – för att tala om mångfald och företagskultur.
  • Det har vid tidigare arrangemang tillåtits sexistiska skämt från scenen, som moderatorn kommenterat med att ”feministerna nog skulle ha blivit sura” om de hört det.

Vid Almedalsveckan i juli diskuterades varför IT-branschen har en så sned könsfördelning vid ett välbesökt seminarium arrangerat av Computer Sweden. I panelen deltog företrädare från flera av de största IT-bolagen i Sverige.

Flera av deltagarna menade att den sneda fördelningen syns redan i rekryteringsbasen. Att kvinnor helt enkelt inte söker tekniska jobb. Andra (de kvinnliga paneldeltagarna) menade att det helt och hållet handlar om vilken attityd arbetsgivaren visar när det kommer till jämställdhet.

- Om inte arbetsgivarna signalerar att man satsar på jämställdhet ända upp i ledningen, då söker sig kvinnor någon annanstans, sa Anna Stenberg, vd för Wes.

Läs mer om det här: Varför vill de inte ha IT-jobben?

Donna Hanafi, som är marknadschef på Mentimeter, säger till Internet World att hon sedan länge valt att inte gå på evenemang som STHLM Tech Fest eftersom de håller en sådan jargong och en så låg ton mot kvinnor.

- Vi kan inte hålla på och bygga företag på det sättet, säger hon.

Fotnot: Arrangören av STHLM Tech Fest har nu delat ut 300 gratisbiljetter vikta för kvinnliga deltagare. Enligt ett twitterinlägg tog de slut på tre timmar.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström