Annons
Annons
 • Under utbildningen träffade jag kvinnor i branschen som sa att jag kunde förvänta mig att stöta på dåliga attityder i arbetslivet, säger Monika Hansson, Head of Innovation Viaplay/MTG. Foto: José Figueroa

IT-branschen inifrån - ur tjejernas synvinkel

Publicerad 14 november 2014, kl 15:20

Varför är det så få kvinnor som söker in till tekniska utbildningar? Vart tar de vägen efter sin examen? Får de jobb som de är kvalificerade för eller hamnar de på andra positioner? Vi har träffat några kvinnor inom IT-branschen och bett dem dela med sig av sina erfarenheter och sin syn på branschen.

De sa att jag kunde förvänta mig att stöta på dåliga attityder i arbetslivet.

Namn: Monika Hansson
Yrke: Produktansvarig och Head of Innovation Viaplay /MTG
Utbildning: Civilingenjörsexamen i medieteknik från KTH
 
"Jag visste redan när jag var i 12-årsåldern att jag ville jobba med teknik. Jag var nog lite lillgammal. I medietekniken kan jag kombinera mina kreativa intressen för bild och form med naturvetenskapliga ämnen. Med teknik kan man förändra världen och hitta lösningar på problem som människor har. Jag gillar att spåna fram nya idéer och att inte bara stanna i det utan att få förverkliga idéerna och se dem komma ut på riktigt.

Jag upplever att många ibland inte vet vad jag gör i min roll. Det är viktigt att synliggöra vad min roll innebär och hur jag bedöms utefter resultat. Min utbildning, som var mixad mellan könen, var också inriktad på resultat.

Det var skönt med betyg för att det är mätbart och baseras på hur du presterar på tentan och där klarade sig tjejerna absolut inte sämre än killarna. Snarare tvärtom. Under utbildningen träffade jag kvinnor i branschen som sa att kunde förvänta mig att stöta på dåliga attityder i arbetslivet.

Jag skrev mitt ex-jobb på Ericsson och började sedan jobba för min handledare. Det var mitt drömjobb och jag var väldigt stolt. I dag har jag en arbetsledande roll som produktägare och Head of Innovation, och på så sätt bestämmer jag vad utvecklingsteamet ska jobba med. Man kan säga att jag är vd för min produkt. Men jag har inget personalansvar.

Inom MTGx som företag är könsfördelningen jämn men det är helt klart fler män som jobbar med produktutveckling och teknik. Jag tycker att det är en fördel att det är mixat på företaget, även om det inte var anledningen till att jag sökte mig hit. Det är roligast att jobba när det är jämnt, oavsett om det gäller kön, bakgrund, ålder eller människor från olika länder och kulturer."

Klyftan är för stor mellan teknologer och humanister.

Namn: Emilott Lantz
Yrke: Kommunikatör på IT-konsultbolaget Codemill. Driver även Geek Girl Meetup, en IT-konferens för kvinnor på ideell basis.

"Jag ville jobba med partikelfysik på Cern i Schweiz. Vi var där på studieresa i gymnasiet och då insåg jag att det där vill jag göra. Därför ville jag plugga teknisk fysik, på universitetet i Umeå. Men det är ju modern fysik de håller på med där nere, och för att komma dit var jag tvungen att först läsa klassisk fysik.

Vi var fyra tjejer och 40 killar i klassen. Det blev mycket lumpenhistorier… Och inte en enda kvinnlig lärare eller föreläsare under hela första året. Det kändes jättetråkigt och inte alls särskilt peppande.

När vi åkte på studiebesök åkte vi till Hägglunds (underleverantör till BAE Systems). Där satt män och berättade glatt att de bara lekte på dagarna, när de visade upp de styrsystem de producerar. Och det var ju styrsystem till pansarvagnar som de satt och ”lekte” med. Man blir ju helt tokig. Sådant där kan inte jag hålla på med.

Jag hoppade av teknisk fysik efter ett och ett halvt år. Jag engagerade mig i kårstyrelsen istället. Det var där jag började jobba med kommunikation. Jag startade en jämställdhetsgrupp i kåren. Sedan insåg jag att jag behövde någon utbildning ändå, så då läste jag matematik och filosofi, ha ha... Praktiska ämnen...

Ärligt talat, klyftan är för stor mellan teknologer och humanister inom akademin.

Jag är nog lite envis. Men jämställdhet är viktiga grejer! En sak jag har lärt mig av Lina Thomsgård (Rättviseförmedlingens grundare) är: räkna! Räkna, räkna, alltid. Det är det som behövs, då blir det tydligt. Numer tittar jag alltid på könsfördelningen i alla sammanhang. Även om jag går på konsert och lyssnar på musik på fritiden. Ofta går jag ju ändå, eftersom det är något jag vill, men då kanske jag twittrar: ”Det här är skevt!” För att göra någonting åt saken.

Det är jätteviktigt att det kommer in fler tjejer i IT-branschen. Men det handlar ju inte bara om tjejer heller. Det handlar om diversitet. Ingenjörer är ofta vita, medelålders, priviligierade män. Vill man ha diversitet ska man inkludera alla diskrimineringsgrunderna. Då kan man få mångfald. Och så handlar det inte om att ta bort killarna. Det handlar om att inkludera, lägga till.

Codemill startades av en man och en kvinna. De har en tydlig eko-policy och ett bra helhetstänk kring etik, jämställdhet och hållbarhet. Jag pratade länge med grundarna innan jag skulle anställas – som människor. Vi hade personliga samtal och pratade politiska värderingar. Det visade sig att de var humanister, feminister och vegetarianer. Fanns inte de värderingarna där hade jag aldrig kunnat börja jobba där.

Just nu är vi inne i en expansionsfas och anställer många. Mycket går via tips och nätverk. Universiteten är en stor rekryteringsbas.

För att lyckas locka fler kvinnor till teknik och IT-jobb tror jag att det behövs en uttalad strategi för hur man ska uppnå ökad mångfald.

På Codemill försöker vi alltid peppa tjejerna att ta tillfällen att föreläsa och synas utåt. Alla utvecklarna är lika bra, men det är viktigare att tjejerna syns. Vi vill visa att på det här företaget finns det kvinnliga utvecklare. Av 30 anställda är sex-sju stycken tjejer.

Särskilda initiativ som Geek Girl Meetup – en IT-konferens för, av och med kvinnor – behövs för att lyfta de kvinnliga förebilder som finns och skapa nya nätverk. Det behövs en zon där man för en gångs skull inte måste känna sig som en minoritet. Därför var jag med och startade Geek Girl Meetup i Umeå. Nu är Codemill engagerade i Geek Girl också."

kommunikations-avdelningen är det mycket tjejer.

Namn: Susanne Lindblom
Yrke: SEO-ansvarig på Atlas Copco
Utbildning: Fil. kand. i Media, Pedagogik och Teknik, ett tvärvetenskapligt program på KTH och Stockholms Universitet, vid institutionen Människa dator-interaktion

"När jag valde utbildningen visste jag inte riktigt vilket slags jobb jag ville ha. Jag lockades av digitala medier och webben generellt. Jag sökte in på kursen 2006, tror det var en ganska ny kurs då.

Utbildningen gav en bra inblick i både det tekniska och, vad ska man säga, det mjukare. Jag fick en bra grund, tycker jag.

Vi hade ganska bra könsfördelning i vår klass. Säkert eftersom det ingick både pedagogik och teknik. Vi hade blandade åldrar i klassen också. Från de som just gått ut gymnasiet till äldre kvinnor och män som ville börja om med något nytt.

Jag fick mitt första jobb på Loppi.se direkt efter examen via kontakter. Det började som ett sommarjobb och där stannade jag i ett år, sedan sökte jag ett jobb på Atlas Copco.

För den som är ingenjör och konstruktör finns goda karriär möjligheter på Atlas Copco. När det gäller webb är det mer begränsat. Det kan ibland vara svårt att visa värdet av att satsa på webben och digital media och jag tror att det är ganska vanligt bland ingenjörsdrivna industribolag, särskilt inom B2B.

På kommunikationsavdelningar inom vårt bolag är det oftast fler kvinnor än män men jag har en känsla av att det håller på att ändras.

I framtiden hoppas jag få fortsätta arbeta med webben och digital media och ser fram mot att se utvecklingen av hur webben kan komma att användas i fortsättningen i stora globala industribolag såsom Atlas Copco, jag tror att det finns en enorm potential här som det än så länge inte pratas så mycket om.

Kvinnor har mjukare approach.

Namn: Emma Hedlund
Yrke: fd VD för mindre IT-bolag
Utbildning: Civilekonom

"Jag har alltid sett mig i en ledande position. Inte nödvändigtvis VD, men jag vill leda andra till framgång. Att få chansen att göra det på ett litet bolag var spännande.

Jag var ensam kvinna på bolaget. Men det var inget problem! Det skulle jag gärna vara igen.

Jag tror att det är viktigt med fler kvinnor i IT-branschen och i ledningsgrupper för att kvinnor tänker nytt och har en mjukare approach. Det är sådant jag tar med i förhandlingssituationer. Män går mer rakt på pengarna. Även om jag är en hård förhandlare, tar jag en mjukare väg dit. Det blir liksom lite trevligare."

Vem är ingenjör?

Se Emilott Lantz föreläsning på temat ”Vem är ingenjör”, från Geek Girl Meetup Umeå, april 2014.

 • Läs även...

  ”Snedrekryteringen går att påverka”

  Ellen Broström blev ingenjör för att hon var fascinerad av matematik, teknik och ledarskap. Jämställdheten inom yrket var inget som hon hade funderat över. Men väl på utbildningen reflekterade hon över att det var så många fler killar än tjejer.

 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.