Annons
Annons
 • Har du en IT-utbildning kommer du kunna välja och vraka bland jobben om fem år. Foto: Colourbox

IT fortsatt hett om fem år

Publicerad 19 februari 2020, kl 16:17

Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

Några sprillans nya yrken finns inte med på Arbetsförmedlingens lista över framtidsjobb, där listas i stort sett samma yrken som det råder brist på i dag. Hetast är yrken inom vården, som barnmorskor och läkare, men vill man hålla sig i den privata sektorn, så ska man satsa på att utbilda sig till civilingenjör eller inom IT-området. Systemanalytiker, IT-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare kommer att kunna välja och vraka bland jobben 2025.

Läs mer: 3 av 4 orsäkra på framtida jobbchanser

Vill man slippa dra på sig stora studieskulder för högskolestudier, kan man sadla om till kock eller maskinoperatör inom metallarbete.

Läs mer: Framtidens jobb - och så hög lön får du

Att utbilda sig till exempelvis journalist, är fortfarande ingen hit. Om fem år kommer det också att råda överskott på informatörer och kommunikatörer, siar Arbetsförmedlingen. Lika så på fotografer, inköpsassistenter och kontorsreceptionister. Musiker, telefonister och kassapersonal kommer också att behöva se sig om efter en ny födkrok.

Men för att hitta en ny inkomstkälla krävs det att man åtminstone har en slutförd gymnasieutbildning, enligt Arbetsförmedlingens analytiker.

Läs mer: Högre studier = högre lön

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.