• Har du en IT-utbildning kommer du kunna välja och vraka bland jobben om fem år. Foto: Colourbox

IT fortsatt hett om fem år

Publicerad 19 februari 2020, kl 16:17

Jobbar du som kommunikatör, receptionist eller mäklare? Då kan det vara dags att fundera på att sadla om. Vill du vara säker på jobb om fem år ska du plugga till ingenjör, IT-specialist eller systemutvecklare.

Några sprillans nya yrken finns inte med på Arbetsförmedlingens lista över framtidsjobb, där listas i stort sett samma yrken som det råder brist på i dag. Hetast är yrken inom vården, som barnmorskor och läkare, men vill man hålla sig i den privata sektorn, så ska man satsa på att utbilda sig till civilingenjör eller inom IT-området. Systemanalytiker, IT-arkitekter, mjukvaru- och systemutvecklare kommer att kunna välja och vraka bland jobben 2025.

Läs mer: 3 av 4 orsäkra på framtida jobbchanser

Vill man slippa dra på sig stora studieskulder för högskolestudier, kan man sadla om till kock eller maskinoperatör inom metallarbete.

Läs mer: Framtidens jobb - och så hög lön får du

Att utbilda sig till exempelvis journalist, är fortfarande ingen hit. Om fem år kommer det också att råda överskott på informatörer och kommunikatörer, siar Arbetsförmedlingen. Lika så på fotografer, inköpsassistenter och kontorsreceptionister. Musiker, telefonister och kassapersonal kommer också att behöva se sig om efter en ny födkrok.

Men för att hitta en ny inkomstkälla krävs det att man åtminstone har en slutförd gymnasieutbildning, enligt Arbetsförmedlingens analytiker.

Läs mer: Högre studier = högre lön

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots corona: ”Massvis med jobb att söka”

  Antalet tjänstemän som har sökt stöd hos TRR har nästan fördubblats under coronakrisen. Men det finns fortfarande gott om jobb att söka för dem som blir uppsagda.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  Kompetensbristen ett hot mot välfärden

  Det råder stor brist på kompetens i Sverige – och problemet blir bara större. Redan i dag försvinner arbetstillfällen till andra länder, företagen har svårt att växa. Och några enkla lösningar finns inte.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Skriv på eller gå

  Skriv på ett nytt anställningsavtal som innebär jobb även utanför ordinarie arbetstid, eller sluta på företaget. Det ultimatumet ställer företaget Apsis på sina anställda.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Behov av bättre studiestöd efter corona

  I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.