• Foto: Colourbox

IT-strulet kostar 480 chefstjänster

Publicerad 19 oktober 2015, kl 10:48

Enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision förlorar mellanchefer 30 minuter per arbetsdag i strul med IT-system. På årsbasis innebär det 287 miljoner kronor i löner, eller 480 heltidstjänster.

Fackförbundet Vision organiserar tjänstemän inom det offentliga. I sin senaste undersökning om IT-strul, som publiceras i dag måndag, har de frågat 925 mellanchefer och första linjens chefer inom kommun, landsting och regioner hur de ser på sina IT-system.

Systemen är till stor hjälp för cheferna men de uppskattar att de ägnar i genomsnitt 30 minuters arbetstid om dagen åt IT-strul.

- Det här är ett enormt slöseri med både tid och resurser som arbetsgivarna måste se över. Förutom att krånglande IT-system påverkar våra medlemmars arbetsmiljö så påverkar det verksamhetens kvalitet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen visar också att upplevelsen av att IT-systemen underlättar arbetet ökar när chefer och medarbetare fått inflytande vid inköp och utveckling av systemen.

Även Unionen gör återkommande undersökningar om hur IT-systemen påverkar arbetsmiljön. I fjol visade Unionen att IT-strulet kostar miljarder för företagen och att nära en halvtimmes arbetstid i snitt per dag och person försvinner på grund av krånglande IT-system.

Läs mer: Så skapar du en bättre IT-miljö

Läs mer: Outsourcad IT-support lägger ansvaret på användaren

Mer om undersökningen

Här finns Visions hela rapport om mellanchefernas IT-strul.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  Unga talanger utmaning för chefen

  Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

 • Läs även...

  Snabbt bredband stör oss på jobbet

  När bredbandet kommer till byn sjunker företagens produktivitet. En anledning kan vara att våra mobiler stör oss så mycket att vi jobbar sämre.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.