Annons
 • Foto: Colourbox

IT-strulet kostar 480 chefstjänster

Publicerad 19 oktober 2015, kl 10:48

Enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision förlorar mellanchefer 30 minuter per arbetsdag i strul med IT-system. På årsbasis innebär det 287 miljoner kronor i löner, eller 480 heltidstjänster.

Fackförbundet Vision organiserar tjänstemän inom det offentliga. I sin senaste undersökning om IT-strul, som publiceras i dag måndag, har de frågat 925 mellanchefer och första linjens chefer inom kommun, landsting och regioner hur de ser på sina IT-system.

Systemen är till stor hjälp för cheferna men de uppskattar att de ägnar i genomsnitt 30 minuters arbetstid om dagen åt IT-strul.

- Det här är ett enormt slöseri med både tid och resurser som arbetsgivarna måste se över. Förutom att krånglande IT-system påverkar våra medlemmars arbetsmiljö så påverkar det verksamhetens kvalitet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen visar också att upplevelsen av att IT-systemen underlättar arbetet ökar när chefer och medarbetare fått inflytande vid inköp och utveckling av systemen.

Även Unionen gör återkommande undersökningar om hur IT-systemen påverkar arbetsmiljön. I fjol visade Unionen att IT-strulet kostar miljarder för företagen och att nära en halvtimmes arbetstid i snitt per dag och person försvinner på grund av krånglande IT-system.

Läs mer: Så skapar du en bättre IT-miljö

Läs mer: Outsourcad IT-support lägger ansvaret på användaren

Mer om undersökningen

Här finns Visions hela rapport om mellanchefernas IT-strul.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  Unga talanger utmaning för chefen

  Unga talanger kräver en annan typ av ledarskap och mer styrning än andra medarbetare. Det anser en majoritet av landets chefer, enligt en undersökning som Unionen gjort.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

 • Läs även...

  Han pratar utbrända personer friska

  Utbrändhet är i grund och botten ingen sjukdom. I stället är det ett uttryck för att vi lever på ett sätt som inte stämmer överens med våra grundläggande behov. Det menar leg psykolog Fredrik Bengtsson, som bland annat jobbar med existentiella samtal för personer med utmattningssyndrom.

 • Läs även...

  Så blir jobbet 2030

  I morgon är det GUD som styr. Globalisering, Urbanisering och Digitalisering håller på att förändra våra liv och arbeten i grunden. Här är experternas [SJU] hetaste prognoser.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.