Annons
 • Foto: Colourbox

IT-strulet kostar 480 chefstjänster

Publicerad 19 oktober 2015, kl 10:48

Enligt en ny undersökning från fackförbundet Vision förlorar mellanchefer 30 minuter per arbetsdag i strul med IT-system. På årsbasis innebär det 287 miljoner kronor i löner, eller 480 heltidstjänster.

Fackförbundet Vision organiserar tjänstemän inom det offentliga. I sin senaste undersökning om IT-strul, som publiceras i dag måndag, har de frågat 925 mellanchefer och första linjens chefer inom kommun, landsting och regioner hur de ser på sina IT-system.

Systemen är till stor hjälp för cheferna men de uppskattar att de ägnar i genomsnitt 30 minuters arbetstid om dagen åt IT-strul.

- Det här är ett enormt slöseri med både tid och resurser som arbetsgivarna måste se över. Förutom att krånglande IT-system påverkar våra medlemmars arbetsmiljö så påverkar det verksamhetens kvalitet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Undersökningen visar också att upplevelsen av att IT-systemen underlättar arbetet ökar när chefer och medarbetare fått inflytande vid inköp och utveckling av systemen.

Även Unionen gör återkommande undersökningar om hur IT-systemen påverkar arbetsmiljön. I fjol visade Unionen att IT-strulet kostar miljarder för företagen och att nära en halvtimmes arbetstid i snitt per dag och person försvinner på grund av krånglande IT-system.

Läs mer: Så skapar du en bättre IT-miljö

Läs mer: Outsourcad IT-support lägger ansvaret på användaren

Mer om undersökningen

Här finns Visions hela rapport om mellanchefernas IT-strul.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Rätt taktik på nätet

  Alla hänger på sociala medier. Även arbetsgivare. Tänk bara till innan du startar ett konto i företagets namn. Här kommer några tumregler för ett genomtänkt konto.

 • Läs även...

  "Företaget bryr sig inte om arbetsmiljön"

  Ideliga omorganisationer utan tanke på medarbetarna. Så ser vardagen ut på ett stort svenskt företag, enligt fackklubben.

 • Läs även...

  I Skellefteå blomstrar industrin

  Ryktet om industrins och landsortens död på grund av globaliseringen är överdrivet – tvärtom har den gynnat Sverige. Och framför allt de små och mellanstora företagen på mindre orter. I Skellefteå frodas industriföretagen.

 • Läs även...

  Snabbt bredband stör oss på jobbet

  När bredbandet kommer till byn sjunker företagens produktivitet. En anledning kan vara att våra mobiler stör oss så mycket att vi jobbar sämre.

 • Läs även...

  Chatbot svarar på frågor om arbetsmiljö

  Chatboten Liv hävdar att hon är först ut bland chatbotar i Sverige att svara på frågor om arbetsmiljö. Unionens fackliga rådgivare känner sig dock inte hotade av konkurrensen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.