• Foto: John Alexander Sahlin/TT

ITUC uppmärksammar strejkrätten

Publicerad 10 december 2014, kl 11:04

Den 10 december är, förutom att vara vigd åt Nobelfirande, den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Dagen till ära har världsfacket ITUC valt att lyfta fram den internationella strejkrätten.

För 64 år sedan utsåg FN den 10 december till internationell dag för mänskliga rättigheter.

I ett uttalande framhåller den internationella fackliga samorganisationen ITUC strejkrätten som en viktig rättighet för arbetare världen över. Inte minst i länder där det sker inskränkningar i demokratin.

Oavsett om det har handlat om åtta timmars arbetsdag, rättvisa löner eller säkerhet och hälsa på jobbet, har strejkrätten under de senaste 100 åren lett till både social och ekonomisk utveckling för arbetstagare världen över.

I dag har i stort sett alla världens länder erkänt arbetares rätt att strejka och 90 länder har till och med skrivit in strejkrätten i sina konstitutioner.

Uttalandet från ITUC är en reaktion på att arbetsgivarsidan under de tre senaste ILO-konferenserna har kommit med invändningar mot strejkrätten.

ITUC

är världens största fackliga organisation med 175 miljoner medlemmar i 311 medlemsorganisationer och 155 olika länder. Organisationen bildades 2006 och dess främsta mål r att "främja och försvara arbetares rättigheter och intressen genom internationella samarbeten mellan fackföreningar, globala kampanjer och förespråkande inom de större globala institutionerna".

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.