Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Ja till Volkswagenbud på Scania

Alecta tackar ja till budet från VW som bekräftar att det gått igenom. På Scanias Unionenklubb är man nöjda men har ändå några farhågor inför framtiden.
Linnea Andersson Publicerad 13 maj 2014, kl 11:49
Lars Pehrson / SvD / TT
Volkswagen blir ny ägare för Scania sedan storägaren Alecta tackat ja till budet. Lars Pehrson / SvD / TT

Sedan storägaren och pensionsbolaget Alecta tackade ja till budet på 200 kronor per aktie är samtliga av den tyska biljättens villkor nu uppfyllda. Alecta, som äger två procent av aktierna, skriver i ett pressmeddelande att budet ”inte fullt ut avspeglade Scanias långsiktiga värde” men trots att bedömning kvarstår ligger budet inte på en oskälig nivå.

Som Kollega skrivit tidigare, har Unionen tillsammans med övriga Scaniafack ställt krav på VW och lyckats ingå ett avtal med den nya ägaren för att trygga jobben i Sverige. Unionens klubbordförande Håkan Thurfjell säger att det inte kom som någon överraskning att budet gick igenom och att det känns ganska bra.

- Vi har gjort ett bra avtal. Jag tror att Volkswagen är en bättre ägare än vad Zeneca och GM har varit här i Södertälje, säger Håkan Thurfjell.

Han menar att Volkswagen inte har någon strategi som går ut på att samla all produktion på ett ställe. Både Seat och Skoda, som VW tidigare köpt in, har fått ha kvar sina huvudkontor samt forskning och utveckling i respektive länder.

Vad gäller framtiden oroar sig håkan Thurfjell över att många tyskar kommer tillsättas på vakanser i Södertälje på bekostnad av den inhemska arbetskraften.

- Man gör väl som vi i Sverige gör med våra utländska fabriker, skickar dit svenska chefer som får tjänstgöra några år, få lite kulturellt utbyte och se något annat.

En annan farhåga är enligt Thurfjell att Scaniaprodukten ska utarmas eftersom Volkswagen redan äger lastbilstillverkaren MAN. Eftersom Scania ligger före MAN utvecklingsmässigt tror han att de senare kommer dra nytta av Scanias utveckling och att produkterna på sikt blir mer lika.

- Samtidigt måste den som betalar 100 000 kronor mer för en Scania få ett mervärde för de pengarna annars köper de inte oss. Så kul är det inte att sprätta iväg pengar, säger Håkan Thurfjell.

Aktieaffären innebär att Volkswagen blir ägare till 90,47 procent av aktierna i Scania. Övriga aktieägare har fram till fredag 16 maj på sig att lämna in sina aktier. Efter det kommer VW att begära tvångsinlösen av resterande aktier samt försöka få Scania avnoterat från Stockholmsbörsen, enligt TT.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.