Annons

"Jag kände mig utnyttjad"

Publicerad 2 september 2013, kl 15:01

Projektanställning, programanställning och kontrakt på ett par månader - om och om igen. SVT-medarbetaren Andreas gick på korta tidsbegränsade anställningar i drygt fem års tid.
- Osäkerheten påverkar hela ens liv, man är hela tiden är rädd att få gå, säger han.

Att stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra för att kunna ha en flexibel bemanning är minst sagt vanligt inom public service-bolagen som gör allt för att slippa tillsvidareanställa sin personal. Andreas är en av dem som hamnat i visstidskarusellen på Sveriges Television. Under drygt fem år gick han på en mängd korta anställningskontrakt som förlängdes med kort varsel.

- Det var tre månader hit och ett halvår dit, programanställningar och projektanställningar. Mitt jobb löpte på med samma uppgifter och arbetstider men anställningen aldrig blev permanent. Det finns ingen anledning att inte tillsvidareanställa efter fem år. Jag kände mig utnyttjad av att hela tiden gå och vänta och hoppas på att få förlängt, säger han.

Andreas stortrivdes på Sveriges Television från första stund men arbetsgivarens trixande med kontrakten bidrog till en ambivalent känsla inför uppgifterna.
- Jag hade småbarn och bostadslån att betala, man vill visa att man är oumbärlig. Man står där med mössan i hand, rädd för att de ska välja någon annan eller ta in någon från ett bemanningsföretag om man är kritisk. Samtidigt så fick alla turer mig att tappa geisten för jobbet. Vissa gånger blev jag lovad förlängt och så blev det plötsligt jättebesvärligt, då blev man frustrerad, vilket gick ut över min familj.

Efter en omorganisation fick Andreas tillfälle att söka om sin tjänst, och lyckades då knipa en tillsvidareanställning. Efter två år på fast mark märker han en tydlig skillnad.
- Jag är lugnare och tryggare, det är stor skillnad. I vissa situationer gjorde jag ett sämre jobb tidigare bara för att jag gick omkring med en så stor osäkerhet.

Han tycker att Unionens nya avtal som gör det möjligt med visstidsanställningar i tre år under en femårsperiod är ett steg i rätt riktning.

- Tre år är en längre period. Om jag hade fått så långa kontrakt under perioden jag inte var fast anställd hade det känts mycket bättre.

Andreas heter egentligen något annat.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

  Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

 • Läs även...

  Magnus är chef och bipolär

  Magnus Peterson har diagnosen bipolär sjukdom. Han har genomlidit depressioner, fått en psykos, slutat äta och dricka och varit inlagd på psyket. Tack vare en förstående chef och omgivning har han kommit igen och har i dag ett chefsjobb.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Slopad tv-avgift hotar jobb på Radiotjänst

  300 personer på Radiotjänst riskerar att förlora sina jobb om tv-licensen ersätts med en skatt. Nu arbetar Unionenklubben och lokala politiker för att Kiruna ska kompenseras med andra arbeten.

 • Läs även...

  Därför når inte kvinnor toppositioner

  Är du en av dem som alltid tar på dig att föra protokoll på möten? Sluta med det, uppmanar professor Lise Vesterlund, som forskat på varför kvinnor inte når de högsta positionerna.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.