"Jag kände mig utnyttjad"

Publicerad 2 september 2013, kl 15:01

Projektanställning, programanställning och kontrakt på ett par månader - om och om igen. SVT-medarbetaren Andreas gick på korta tidsbegränsade anställningar i drygt fem års tid.
- Osäkerheten påverkar hela ens liv, man är hela tiden är rädd att få gå, säger han.

Att stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra för att kunna ha en flexibel bemanning är minst sagt vanligt inom public service-bolagen som gör allt för att slippa tillsvidareanställa sin personal. Andreas är en av dem som hamnat i visstidskarusellen på Sveriges Television. Under drygt fem år gick han på en mängd korta anställningskontrakt som förlängdes med kort varsel.

- Det var tre månader hit och ett halvår dit, programanställningar och projektanställningar. Mitt jobb löpte på med samma uppgifter och arbetstider men anställningen aldrig blev permanent. Det finns ingen anledning att inte tillsvidareanställa efter fem år. Jag kände mig utnyttjad av att hela tiden gå och vänta och hoppas på att få förlängt, säger han.

Andreas stortrivdes på Sveriges Television från första stund men arbetsgivarens trixande med kontrakten bidrog till en ambivalent känsla inför uppgifterna.
- Jag hade småbarn och bostadslån att betala, man vill visa att man är oumbärlig. Man står där med mössan i hand, rädd för att de ska välja någon annan eller ta in någon från ett bemanningsföretag om man är kritisk. Samtidigt så fick alla turer mig att tappa geisten för jobbet. Vissa gånger blev jag lovad förlängt och så blev det plötsligt jättebesvärligt, då blev man frustrerad, vilket gick ut över min familj.

Efter en omorganisation fick Andreas tillfälle att söka om sin tjänst, och lyckades då knipa en tillsvidareanställning. Efter två år på fast mark märker han en tydlig skillnad.
- Jag är lugnare och tryggare, det är stor skillnad. I vissa situationer gjorde jag ett sämre jobb tidigare bara för att jag gick omkring med en så stor osäkerhet.

Han tycker att Unionens nya avtal som gör det möjligt med visstidsanställningar i tre år under en femårsperiod är ett steg i rätt riktning.

- Tre år är en längre period. Om jag hade fått så långa kontrakt under perioden jag inte var fast anställd hade det känts mycket bättre.

Andreas heter egentligen något annat.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

  Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Svensk konsensus i kampen mot corona

  Den svenska linjen i coronakrisen – rekommendationer i stället för förbud, proffs som bestämmer i stället för politiker – avspeglar samförståndsandan i svenskt arbetsliv. Det menar två ledarskapsforskare vid Handelshögskolan.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.