"Jag kände mig utnyttjad"

Publicerad 2 september 2013, kl 15:01

Projektanställning, programanställning och kontrakt på ett par månader - om och om igen. SVT-medarbetaren Andreas gick på korta tidsbegränsade anställningar i drygt fem års tid.
- Osäkerheten påverkar hela ens liv, man är hela tiden är rädd att få gå, säger han.

Att stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra för att kunna ha en flexibel bemanning är minst sagt vanligt inom public service-bolagen som gör allt för att slippa tillsvidareanställa sin personal. Andreas är en av dem som hamnat i visstidskarusellen på Sveriges Television. Under drygt fem år gick han på en mängd korta anställningskontrakt som förlängdes med kort varsel.

- Det var tre månader hit och ett halvår dit, programanställningar och projektanställningar. Mitt jobb löpte på med samma uppgifter och arbetstider men anställningen aldrig blev permanent. Det finns ingen anledning att inte tillsvidareanställa efter fem år. Jag kände mig utnyttjad av att hela tiden gå och vänta och hoppas på att få förlängt, säger han.

Andreas stortrivdes på Sveriges Television från första stund men arbetsgivarens trixande med kontrakten bidrog till en ambivalent känsla inför uppgifterna.
- Jag hade småbarn och bostadslån att betala, man vill visa att man är oumbärlig. Man står där med mössan i hand, rädd för att de ska välja någon annan eller ta in någon från ett bemanningsföretag om man är kritisk. Samtidigt så fick alla turer mig att tappa geisten för jobbet. Vissa gånger blev jag lovad förlängt och så blev det plötsligt jättebesvärligt, då blev man frustrerad, vilket gick ut över min familj.

Efter en omorganisation fick Andreas tillfälle att söka om sin tjänst, och lyckades då knipa en tillsvidareanställning. Efter två år på fast mark märker han en tydlig skillnad.
- Jag är lugnare och tryggare, det är stor skillnad. I vissa situationer gjorde jag ett sämre jobb tidigare bara för att jag gick omkring med en så stor osäkerhet.

Han tycker att Unionens nya avtal som gör det möjligt med visstidsanställningar i tre år under en femårsperiod är ett steg i rätt riktning.

- Tre år är en längre period. Om jag hade fått så långa kontrakt under perioden jag inte var fast anställd hade det känts mycket bättre.

Andreas heter egentligen något annat.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Magnus är chef och bipolär

  Magnus Peterson har diagnosen bipolär sjukdom. Han har genomlidit depressioner, fått en psykos, slutat äta och dricka och varit inlagd på psyket. Tack vare en förstående chef och omgivning har han kommit igen och har i dag ett chefsjobb.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.