Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Jag kände mig utnyttjad"

Projektanställning, programanställning och kontrakt på ett par månader - om och om igen. SVT-medarbetaren Andreas gick på korta tidsbegränsade anställningar i drygt fem års tid.
- Osäkerheten påverkar hela ens liv, man är hela tiden är rädd att få gå, säger han.
Ola Rennstam Publicerad 2 september 2013, kl 15:01

Att stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra för att kunna ha en flexibel bemanning är minst sagt vanligt inom public service-bolagen som gör allt för att slippa tillsvidareanställa sin personal. Andreas är en av dem som hamnat i visstidskarusellen på Sveriges Television. Under drygt fem år gick han på en mängd korta anställningskontrakt som förlängdes med kort varsel.

- Det var tre månader hit och ett halvår dit, programanställningar och projektanställningar. Mitt jobb löpte på med samma uppgifter och arbetstider men anställningen aldrig blev permanent. Det finns ingen anledning att inte tillsvidareanställa efter fem år. Jag kände mig utnyttjad av att hela tiden gå och vänta och hoppas på att få förlängt, säger han.

Andreas stortrivdes på Sveriges Television från första stund men arbetsgivarens trixande med kontrakten bidrog till en ambivalent känsla inför uppgifterna.
- Jag hade småbarn och bostadslån att betala, man vill visa att man är oumbärlig. Man står där med mössan i hand, rädd för att de ska välja någon annan eller ta in någon från ett bemanningsföretag om man är kritisk. Samtidigt så fick alla turer mig att tappa geisten för jobbet. Vissa gånger blev jag lovad förlängt och så blev det plötsligt jättebesvärligt, då blev man frustrerad, vilket gick ut över min familj.

Efter en omorganisation fick Andreas tillfälle att söka om sin tjänst, och lyckades då knipa en tillsvidareanställning. Efter två år på fast mark märker han en tydlig skillnad.
- Jag är lugnare och tryggare, det är stor skillnad. I vissa situationer gjorde jag ett sämre jobb tidigare bara för att jag gick omkring med en så stor osäkerhet.

Han tycker att Unionens nya avtal som gör det möjligt med visstidsanställningar i tre år under en femårsperiod är ett steg i rätt riktning.

- Tre år är en längre period. Om jag hade fått så långa kontrakt under perioden jag inte var fast anställd hade det känts mycket bättre.

Andreas heter egentligen något annat.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.