Annons
Annons
 • Johanna Rovira kommenterar

Jag tror på Skatteverket

Publicerad 24 april 2013, kl 15:26 Uppdaterad 24 april 2013, kl 15:38

Yes! Jag har fått tillbaka 375 000 på skatten. Det är förmodligen betydligt mer än vad jag de facto betalat i skatt, men varför tjafsa om såna petitesser. En del av pengarna kanske jag ändå efterskänker så att skatteverket kan skicka sina anställda på en kurs i svenska.

"Kära Skatteverket kund.  Jag sänder detta e-postmeddelande för att meddela: Efter de slutliga beräkningarna av din skattemässiga aktivitet, är du berättigad till en återbetalning av 370 000 kronor. En återbetalning kan fördröjas av olika skäl. Till exempel skickar ogiltiga poster eller söker efter tidsfristen.

Skatteverket Online Institute"

I teorin skulle jag ha kunnat vara miljardär flera gånger om.  Ideligen får jag brev från bortglömda mostrar, generösa änkor, välvilliga miljonärer, glada lotteriarrangörer och politiker på flykt och alla vill ge mig pengar.  Mycket pengar. Inga futtiga 375 000 kronor.  Men efter att ha fått 22 Nigeriabrev i månaden har jag blivit en smula cynisk, så jag svarar aldrig. Jag är också ganska förvånad över hur bedragarna orkar framhärda - är det någon som någonsin går på det här?

Svaret fick jag häromveckan när en nära anhörig som fått ett brev från en religiös kvinna på Elfenbenskusten, plötsligt fick för sig att brevet han fått var uppriktigt menat och att han faktiskt skulle få en förmögenhet om han följde anvisningarna.  Han slog ifrån sig sina yngre släktingars många, enträgna och förnuftiga invändningar med:

- Varför inte? Tänk om jag verkligen får pengarna? Dessutom är det inte från Nigeria, utan från Elfenbenskusten.

Okej.

Det är förvisso en fin egenskap att lita på folk. Försäkringskassan ska ju börja lita på att de sjuka faktiskt är sjuka och inte simulerar cancer och benbrott och allt vad kassan hittills räknat in under kategorin inbillningssjukdom.  Det är mycket välkommet.

Kanske ska man försöka bejaka sin tilltro till människan i stället för att trött avfärda alla som vill en gott som bluffmakare? Vad kan egentligen hända om man börjar lita på folk?

Tja, i värsta fall kan man naturligtvis bli av med sina pengar och till och med hamna i finkan. En kvinna som svarat på ett Nigeriabrev fick faktiskt ut en miljon på en falsk check som hon fått - men efter att ha skickat provisionen till sin kontakt i Nigeria, åkte hon dit för checkbedrägeri och fick tillbringa sex månader i fängelset.

Sex månaders fängelse är dock bättre än att få halsen avskuren. Enligt FBI försvinner det varje år ett antal västlänningar som åker till Nigeria för att försöka få tillbaka de besparingar de satsat i hopp om att kamma hem miljonbelopp.

Men även en klocka som stannat visar rätt två gånger om dygnet och jag vill verkligen tro det bästa om folk. Så heja Skatteverket. Min skattemässiga aktivitet och jag tar tacksamt emot de där 375 000 kronorna.  Vi tror på dig och vi vill gärna vara goda medmänniskor (åtminstone jag - min skattemässiga aktivitet är mer tveksam om den kan anta mänsklig form) så jag lovar att efterskänka pengarna  - om det visar sig att den där kvinnan på Elfenbenskusten verkligen levererar vad hon lovat.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Kollega söker redaktionssekreterare

  Vill du vara med och leda arbetet på Sveriges största fackförbundstidning? Brinner du för arbetsmarknadsjournalistik? Då är du kanske rätt person att komma och jobba med oss. Vi söker en redaktionssekreterare till redaktionen för Kollega, Chef & Karriär och kollega.se.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.