Annons
 • Louise Linderoths dröm är att förändra modescenen. Nu har hon gjort en jeanskollektion för sittande position. Foto: Anna-Lena Lundqvist

"Jag vill förändra modebranschen"

Publicerad 27 februari 2018, kl 11:20

Louise Linderoths examenskollektion från Textilhögskolan, med kläder skapade utifrån en sittande position, väckte stor uppmärksamhet.

”Årets kanske mest inspirerande kollektion”, skrev det anrika modemagasinet Vogue om ditt examensarbete. Vad tänkte du då?

– Att det var overkligt men också ett fantastiskt erkännande. Kollektionen är så långt ifrån det vi är vana att se på modescenen. När jag skickade ut modellerna visste jag inte om jag skulle klara mig eller krossas. Kollektionen är så personlig och går långt utanför normen för vad vi ser som mode.

Hur fick du idén till kollektionen?

– Jag var tio år när jag drabbades av min ryggmärgsskada. Jag tog mig fram på kryckor, men för ett år sedan kände jag att jag inte kan lägga all min energi på att ta mig från A till B. Då blev det rullstol. När jag blev sittande började jag fundera på vad som händer med kläderna, särskilt när det kommer till jeans. Kroppen har en helt annan position när du sitter än när du står. Jag började klippa, klistra och drapera. Till slut hittade jag rätt och insåg att det här vill jag basera mitt examensarbete på.

Vilken respons har du fått från andra som använder rullstol?

– Många är glada och känner hopp. Men jag har också fått kritik, vissa hävdar att jag använder min rullstol för att få uppmärksamhet, andra menar att mina plagg inte går att använda om du sitter i rullstol. Men mitt arbete handlar ju mer om konst än kommersiellt gångbara byxor. Det handlar om representation, att alla ska få plats och synas på modescenen, inte att hitta plagg som går att använda.

Vad gör du just nu?

– Jag håller på att tillsammans med ett klädmärke ta fram ett par unisexjeans som kommer att ha längre grensöm och vara tightare i ryggen och lösare framtill. Modellen passar alla men designen utgår från en kropp som sitter mycket.

Vad gör du om tio år?

– Min dröm och drivkraft är att förändra modescenen. Jag vill att alla kroppar ska kunna känna sig representerade i branschen. Kläder ska utgå från människor som bär plaggen, i stället för från dem som tittar på plaggen.

Vad tror du om en kollektion för tjänstemän som sitter mycket?

– Det kan säkert vara lika obekvämt att sitta framför en dator som i en rullstol. Kostymer är egentligen konstruerade för att stå stilla i. Sätter du dig ner behöver du knäppa upp kavajen och skjortorna är ofta snäva i halsen. Så ja, kanske det!

Louise Linderoth

ÅLDER: 24 år.

GÖR: Designer och konstnär.

BAKGRUND: Gick ut Textil­högskolan i Borås förra året med ett mycket uppmärksammat examensarbete.

AKTUELL: Bland annat med en kollektion unisexjeans som passar alla men kommer att vara extra bekväma för dem som sitter mycket.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   27 000 nekades ersättning

   Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

  • Läs även...

   Fler nyanlända får jobb genom snabbspår

   Flera arbetsgivare har svårt att få tag på folk. Samtidigt har många nyanlända svårt att få jobb. Nu försöker Arbetsförmedlingen sammanföra grupperna med hjälp av olika snabbspår. Fast särskilt snabbt går det inte.

  • Läs även...

   Årets hetaste kontorstrend

   Ljuddämpare, milda pasteller och fluffiga former dominerar kontorsinredningen på årets möbelmässa i Stockholm som pågår just nu. En annan trend är smarta möbler som stänger ute ljud och ger avskildhet på kontoret.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   Här är framtidens färdigheter

   Robotarna tar över. Cirka 47 procent av allt vi gör i dag kan komma att datoriseras och ersättas av robotar. Men det finns trots allt mänskliga färdigheter som kommer att efterfrågas alltmer.

  • Läs även...

   När färre ska göra mer

   Arbetslivet har blivit betydligt tuffare. I Kollegas undersökning vittnar 7 av 10 medlemmar om slimmade organisationer, ökad arbetsbörda och stress.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.