• (Från vänster). Sven Täveby, vice klubbordförande, CGI. Ulrika Jonsson, HR-businesspartner, CGI. Anders Warg, enhetschef, Sensus. Frida Telleborn, klubbordförande Sensus. Marina Åman, andre vice ordförande, Unionen. Martin Linder, ordförande, Unionen. Åsa Gidsäter Roos, HR-chef, Essity. Harriet Sjöberg, klubbordförande, Essity.

Jämställda företag prisas av Unionen

Publicerad 12 november 2018, kl 16:10 Uppdaterad 13 november 2018, kl 15:24

I år delar Unionen ut tre jämställdhetspriser i stället för ett – förutom Guldnappen, som delats ut sedan 2003, delas också en Guldstege och en Guldpeng ut.

Unionen vill öka takten för jämställdheten och för att löneskillnaden mellan kvinnor och män, som är 17 procent inom den privata sektorn, raderas snabbare.

– Alla säger jämt att inom mitt företag förkommer det inga skillnader, men vi måste alla rannsaka oss själva och fråga oss om det verkligen är så jämställt som vi tror att det är, sade Unionens ordförande Martin Linder vid den paneldebatt som föregick prisceremonin på måndagen.

Var tredje kvinna som har barn i åldern noll till elva år och har varit föräldralediga säger i en undersökning som Unionen låtit göra, att de halkat efter karriär- och lönemässigt. Det behövs särskilda insatser för att inte föräldralediga ska hamna på efterkälken, enades debattörerna om.

– Det är ingen raketforskning – det gäller bara att ha särskilda utvecklingssamtal, särskilda avstämningssamtal och särskilda karriärplaner när man faktiskt vet att det finns en risk med att vara föräldraledig, sade Martin Linder.

Flexiblare arbetsliv, tydliga lönekriterier, mer handling och mindre snack var andra förslag på hur jämställdhettakten ska ökas.  Samt att lyfta fram förebilder .

– Våra jämställdhetspris handlar mycket om att lyfta fram goda exempel på företag som gjort bra saker, sade Unionens ordförande Martin Linder när priserna delades ut till:

Läs mer om priserna: Guldpeng ska få fart på jämställdheten

Guldnappen 2018 (till årets mest föräldravänliga arbetsplats), tilldelas:

Essity Hygiene and Helath AB

Motivering: Med en startegisk målsättning att vara en bra och inkluderande arbetsplats för alla, i kombination med konkreta insatser för ett föräldravänligt arbetsliv är Essity Hygiene and Health AB en given vinnare av Guldnappen 2018.

 

Guldpengen 2018 (till företag med jämställda löner), tilldelas:

Sensus Västra Sverige

Motivering: Med en föredömlig lönesättning och ett aktivt, professionellt och inkluderande arbete för jämställda löner är Sensus Västa Sverige en självklar vinnare av Guldpengen 2018.

 

Guldstegen 2018, (till företag med jämn könsfördelning bland chefer), tilldelas:

CGI Sverige

Motivering: I en mansdominerad IT-bransch är CGI Sverige ett föredöme med en tydlig målsättning och ett aktivt arbete för att skapa jämställda karriärmöjlligheter,

Tidigare vinnare av Guldnappen

2017 - Volvo Cars

2016 - Lärarförbundet och Lärarnas A-kassa

2015 - Ingen utdelning

2014 - Ramböll

2013 - Polarbröd AB

2012 - Boliden Group, corporate IT

2011 - Ingen utdelning

2010 - Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)

2009 - CSC

2008 - Ingen utdelning

2007 - Servera

2006 - The Nielsen Company

2005 - Picab

2004 - Kronans Droghandel

2003 - IKEA, Sverige

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.