• Att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser är en väg att gå för att få ökad jämställdhet i arbetslivet, enligt ny forskning. Foto: Colourbox

Jämställdhet ökar tillväxten

Publicerad 25 september 2015, kl 14:09

Att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser har länge varit en het potatis. Men bristande jämställdhet i arbetslivet är inte enbart en social fråga. Varannan damernas skulle innebära ett enormt tillskott till världsekonomin, enligt ny forskning.

I helgen höll FN toppmöte för att diskutera nya utvecklingsmål, där jämställdhet är ett. Under mötet presenterades forskning som visar att ökad jämställdhet i arbetslivet skulle öka tillväxten i världsekonomin med 12 000 miljarder dollar på tio år. Det rapporterar TT och hänvisar till en forskningsrapport från McKinsey Global Institute.

Indiens BNP skulle stiga med 16 procent och är därmed det land som har mest att tjäna på ökad jämställdhet.

Enligt forskarna är en tänkbar metod för att uppnå jämställdhet i arbetslivet att kvotera till bolagsstyrelser och inom politiken. Som Kollega skrivit tidigare har flera europeiska länder infört kvoteringslagar för att få in fler kvinnor på toppositioner.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Då ökar risken för skilsmässa

  När pappor tar ut längre föräldraledighet än de reserverade månaderna ökar risken för separation. Det visar ny forskning. Risken är dock ännu högre när män inte tar ut någon föräldraledighet alls.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.