• Ericssons kontor i Lund. Foto: TT

Jobb i fara när Ericsson lägger om

Publicerad 18 september 2014, kl 12:57

När Ericsson lägger ned modemverksamheten försvinner 690 jobb i Lund. Hur många som kommer att tvingas lämna företaget är dock osäkert. Samtidigt ska nämligen Ericsson rekrytera 500 personer till en satsning på radioteknologi i samma stad.

Totalt berörs cirka 1 600 tjänster i 14 länder av beslutet att avveckla tillverkningen av modem, de chip i telefonerna som sköter kommunikationen med master och nätverk. 690 av de anställda finns i Lund.

Anledningen till nedläggningen är, enligt Ericssons koncernchef Hans Vestberg, att allt färre telefontillverkare köper separata modem, i stället köper de modemet tillsammans med processorn. Och Ericsson har ingen processor.

Nu ställer företaget om.

- Det blir svårt att lyckas med de nya modemen i framtiden. I stället bestämde vi oss för att satsa mer på kärnverksamheten, där vi är starkast, och det är radioteknologi, säger Hans Vestberg till TT.

500 personer ska därför anställas i en ny forsknings- och utvecklingsenhet inom radioteknologi i Lund. Trots det kommer nedläggningen av modemtillverkningen att leda till uppsägningar, även om det är oklart hur omfattande de blir, enligt Hans Vestberg.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  5 tips för Skypemötet

  Det blir allt vanligare med anställningsintervjuer via Skype. Men vad ska man tänka på i den situationen? Här får du rekryteraren Jessica Fogelsjöös bästa tips.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.