Annons
  • Ericssons kontor i Lund. Foto: TT

Jobb i fara när Ericsson lägger om

Publicerad 18 september 2014, kl 12:57

När Ericsson lägger ned modemverksamheten försvinner 690 jobb i Lund. Hur många som kommer att tvingas lämna företaget är dock osäkert. Samtidigt ska nämligen Ericsson rekrytera 500 personer till en satsning på radioteknologi i samma stad.

Totalt berörs cirka 1 600 tjänster i 14 länder av beslutet att avveckla tillverkningen av modem, de chip i telefonerna som sköter kommunikationen med master och nätverk. 690 av de anställda finns i Lund.

Anledningen till nedläggningen är, enligt Ericssons koncernchef Hans Vestberg, att allt färre telefontillverkare köper separata modem, i stället köper de modemet tillsammans med processorn. Och Ericsson har ingen processor.

Nu ställer företaget om.

- Det blir svårt att lyckas med de nya modemen i framtiden. I stället bestämde vi oss för att satsa mer på kärnverksamheten, där vi är starkast, och det är radioteknologi, säger Hans Vestberg till TT.

500 personer ska därför anställas i en ny forsknings- och utvecklingsenhet inom radioteknologi i Lund. Trots det kommer nedläggningen av modemtillverkningen att leda till uppsägningar, även om det är oklart hur omfattande de blir, enligt Hans Vestberg.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.