Annons

Jobba och förlora pengar

Publicerad 20 december 2010, kl 09:43 Uppdaterad 20 december 2010, kl 09:44

"Behöver ni en medhjälpare i verksamheten? Har ni sysslor som aldrig blir utförda på grund av resursbrist? Genom Arbetsförmedlingen finns nu möjlighet till resursförstärkning för arbetsuppgifter utöver den normala verksamheten. Ni anmäler dessa till Arbetsförmedlingen. Vi föreslår en lämplig kandidat bland deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin. Inga avgifter! Ni betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar utan får 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera. Se vårt faktablad för mer information."

Detta citat är hämtat från Arbetsförmedlingens informationsblad till arbetsgivare. Vad som bör tilläggas att de som ska utföra arbetsuppgifterna har fått sin ersättning sänkt från 80 till 65 procent i a-kassa. Detta innebär för de lägst avlönade att de lever på en nivå som ligger ungefär 500 kronor under socialbidragsnivå. Med andra ord går deras ekonomi back. Krasst uttryckt kan det se ut som om regeringen tar av den arbetslöses a-kassa, skänker pengarna till den som vill utnyttja den arbetslöse som gratis "arbetskraft", och tvingar den arbetslöse att utföra oavlönat arbete under två års tid åt den som fått pengarna.

Arbetsgivare kan tacka ja till detta erbjudande, men den arbetslöse som vill behålla sin lilla inkomst kan inte tacka nej. Den arbetsgivare som har riktig tur kan få en gratis medhjälpare med ett helt livs yrkeserfarenhet, en akademisk examen eller en högskoleutbildning. Erbjudandet innebär förstås ökade omkostnader för den arbetslöse. Den som tidigare varit lågavlönad tvingas söka socialbidrag och börja sälja sina ägodelar, eller låna pengar. När de två årens gratisarbete är avklarade vet ingen vad som ska hända, men den lågavlönade arbetslöse som inte valde att söka socialbidrag har dragit på sig minst 10 000 i skulder.   

Man säger att denna åtgärd är till för att de arbetslösa ska få en anställning så fort som möjligt, men menar man verkligen detta? Idag finns det drygt 40 000 lediga lönearbeten och 400 000 arbetslösa. Det är alltså högst var tionde arbetslös som kan få jobb. För varje arbetslös som får en ökad chans till jobb minskar chansen för nio andra. Om politiken fungerar gör den alltså nio gånger så stor skada som nytta. Det verkar som att vår regering och arbetsmarknadsverket ljuger oss alla rakt upp i ansiktet!

Vad anser då Unionen om att man tvingar arbetslösa till fattigdom och oavlönat arbete? Tidigare artiklar i denna fråga har bemötts med kompakt tystnad. I det senaste numret av Kollega kunde vi läsa om nyttan med medlemskap, och om Unionens förmånliga inkomstförsäkring. Skulle då inte Unionen kunna skapa en inkomstförsäkring med en minimiersättning för a-kassan. Är det inte ett problem för Unionen när den lågavlönade långtidsarbetslöse medlemmen tvingas låna pengar för att arbeta gratis i två år?
//Anders Mattsson

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.