• Nu är det dags att nominera till Unionens HBTQ-pris. Foto: Colourbox

Jobbar du på en HBTQ-vänlig arbetsplats?

Publicerad 5 april 2019, kl 15:16

Jobbar du på en arbetsplats där ingen blir diskriminerad på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, och där allas kompetens tas till vara? Nu kan du nominera till Unionens HBTQ-pris.

HBTQ-priset har delats ut av Unionen sedan 2011 och är en utmärkelse till arbetsgivare som har extra fokus på att skapa ett inkluderande arbetsliv.

– Syftet med priset är att lyfta fram arbetsgivare som jobbar på ett bra sätt, som inspiration för andra och för att synliggöra det som fungerar. Att lyfta fram det goda exemplet helt enkelt, säger Lina Andersson, utredare på Unionen i jämställdhets- och likabehandlingsfrågor.

Många arbetsgivare tycker att frågorna är svåra och är rädda för att göra fel.

– Det är en utmaning att få in det som en naturlig del i verksamheten. De allra flesta arbetsgivare tycker att inkludering och mångfald är viktigt men man kan säga att det är fler som är intresserade än som faktiskt jobbar med det.

Finns det några konkreta råd för att skapa en inkluderande arbetsplats?
– Ett råd är att ta första steget, det brukar ofta vara det svåra. En bra början om man vill få effekt är att man på ledningsnivå beslutar sig för att detta är viktiga och prioriterade frågor hos oss och kommunicerar ut det i organisationen. Men i många fall blir det som sidospår. En arbetsgivare är skyldig att jobba med aktiva åtgärder och förebygga risker och det gäller förstås alla diskrimeringsgrunderna.

Enligt Lina Andersson är det otroligt viktigt att undvika att gå på magkänslan vid rekryteringar och fördelning av särskilda uppdrag i verksamheten.

– Går man på magkänslan finns risken för att det man själv inte identifierar sig som instinktivt känns mindre attraktivt. Ett tips för att komma till rätta med det är att standardisera så mycket som möjligt. Att skapa tydliga kravprofiler och att alltid ställa samma frågor till alla sökande vid rekryteringar. Men också att standardisera i det vardagliga arbetet, att alltid ställa ett antal kontrollfrågor innan man fördelar uppdrag så att valet styrs av medarbetarnas kompetens.

Alla tidigare vinnare:

2018: IBM Sverige
2017: Svenska Amerikanska Fotbollsförbundet
2016: Nordic Choice Hotels
2015: Sensus Västra Sverige
2014: Ving Sverige AB
2013: Sodexo
2012: Systembolaget, Västerlånggatan Uddevalla
2011: AkzoNobel Surface Chemistry, Stenungssund

Det går att nominera till Unionens HBTQ-pris till och med den 1 maj. Och det gör du här.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ishockeyförbundet ska ha diskriminerat

  Svenska ishockeyförbundet har inte gjort någon lönekartläggning på flera år. Det kan ha lett till lönediskriminering, enligt Unionen. Nu lovar förbundet bättring.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Mångfaldspris till Unionenjurist

  Kerstin Burman, förbundsjurist på Unionen, fick ta emot pris på mångfaldsgalan Diversityindex Award i förra veckan. Även Unionens mångfaldsexpert var nominerad i en kategori.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.