Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Jobbmobil kan vara dold löneförmån

Har du mobiltelefon som arbetsgivaren betalar och som du använder privat? Då kanske du borde skatta för förmånen. Men oroa dig inte - det är i första hand arbetsgivarens ansvar att se till att det sker.
Niklas Hallstedt Publicerad 30 juli 2014, kl 11:50
Colourbox
Behöver du jobbmobilen även utanför arbetsplatsen för att utföra dina arbetsuppgifter? Då slipper du skatta. Colourbox

I dag har många anställda mobiltelefon genom jobbet. Ofta betalar arbetsgivaren en fast avgift, vilket gör att det inte kostar extra om mobilen används privat. För den anställde betyder det gratis telefoni, vilket i princip innebär en beskattningsbar förmån.

Men inte alltid. Förutsatt att arbetsgivaren har just ett abonnemang med fast avgift och det inte går att särskilja det privata användandet, är det skattefritt att använda utrustningen privat på arbetsplatsen.

Och om det är, som Skatteverket uttrycker det, ”av väsentlig betydelse” att man har tillgång till mobilen även utanför arbetsplatsen för att man ska kunna utföra sina arbetsuppgifter blir skattefriheten total.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, tror inte att det i allmänhet är något problem att avgöra vem som bör slippa förmånsbeskattning.

- Jag vill inte peka ut några yrkesgrupper, men det finns mängder med yrken som kräver att man gör sitt jobb på arbetsplatsen, man kan inte göra det hemma. På en arbetsplats kan det finnas olika yrkesgrupper. Så är det på Skatteverket också, de flesta här behöver ingen arbetstelefon efter att de gått hem, för de gör sitt arbete på jobbet.

Skatteverket har dock inga planer på att sätta igång en stor kontroll för att få fast fuskare. Med det förtydligande av regelverket man publicerade nyligen hoppas man hjälpa företagen att få upp ögonen för frågan.

- Det här är inte en kontrollfråga, utan en informationsfråga. Det viktiga är att göra arbetsgivarna medvetna, det kan vara så att en del arbetsgivare inte har tänkt på att det här är en skattepliktig förmån för dem som bara förväntas vara i tjänst när de är på jobbet. Det är rätt många som har sådana jobb om vi ska vara ärliga, men där man ändå delar ut mobiltelefoner, säger Pia Blank Thörnroos som tror att de stora arbetsgivarna ofta har full koll på reglerna, men att det kan finnas mindre företag där kunskapen är mindre.

Skulle man som anställd i dag känna tveksamhet huruvida man egentligen bör skatta för mobiltelefonin behöver man ändå inte vara alltför orolig för att råka illa ut.

- Man har alltid ansvar som individ. Men jag kan ändå tycka att det är arbetsgivaren som delar ut de här grejorna och gör en bedömning. Är man orolig bör man kontakta sin arbetsgivare.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.