• Behöver du jobbmobilen även utanför arbetsplatsen för att utföra dina arbetsuppgifter? Då slipper du skatta. Foto: Colourbox

Jobbmobil kan vara dold löneförmån

Publicerad 30 juli 2014, kl 11:50

Har du mobiltelefon som arbetsgivaren betalar och som du använder privat? Då kanske du borde skatta för förmånen. Men oroa dig inte - det är i första hand arbetsgivarens ansvar att se till att det sker.

I dag har många anställda mobiltelefon genom jobbet. Ofta betalar arbetsgivaren en fast avgift, vilket gör att det inte kostar extra om mobilen används privat. För den anställde betyder det gratis telefoni, vilket i princip innebär en beskattningsbar förmån.

Men inte alltid. Förutsatt att arbetsgivaren har just ett abonnemang med fast avgift och det inte går att särskilja det privata användandet, är det skattefritt att använda utrustningen privat på arbetsplatsen.

Och om det är, som Skatteverket uttrycker det, ”av väsentlig betydelse” att man har tillgång till mobilen även utanför arbetsplatsen för att man ska kunna utföra sina arbetsuppgifter blir skattefriheten total.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, tror inte att det i allmänhet är något problem att avgöra vem som bör slippa förmånsbeskattning.

- Jag vill inte peka ut några yrkesgrupper, men det finns mängder med yrken som kräver att man gör sitt jobb på arbetsplatsen, man kan inte göra det hemma. På en arbetsplats kan det finnas olika yrkesgrupper. Så är det på Skatteverket också, de flesta här behöver ingen arbetstelefon efter att de gått hem, för de gör sitt arbete på jobbet.

Skatteverket har dock inga planer på att sätta igång en stor kontroll för att få fast fuskare. Med det förtydligande av regelverket man publicerade nyligen hoppas man hjälpa företagen att få upp ögonen för frågan.

- Det här är inte en kontrollfråga, utan en informationsfråga. Det viktiga är att göra arbetsgivarna medvetna, det kan vara så att en del arbetsgivare inte har tänkt på att det här är en skattepliktig förmån för dem som bara förväntas vara i tjänst när de är på jobbet. Det är rätt många som har sådana jobb om vi ska vara ärliga, men där man ändå delar ut mobiltelefoner, säger Pia Blank Thörnroos som tror att de stora arbetsgivarna ofta har full koll på reglerna, men att det kan finnas mindre företag där kunskapen är mindre.

Skulle man som anställd i dag känna tveksamhet huruvida man egentligen bör skatta för mobiltelefonin behöver man ändå inte vara alltför orolig för att råka illa ut.

- Man har alltid ansvar som individ. Men jag kan ändå tycka att det är arbetsgivaren som delar ut de här grejorna och gör en bedömning. Är man orolig bör man kontakta sin arbetsgivare.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Pappor sätter kollegor framför barn

  Pappor i Sverige, främst inom den privata sektorn, har gått på en myt. Anledningen att så få tar ut föräldraledigt är, enligt en ny studie, att papporna är lojala mot sina kollegor och vill leva upp till bilden av den ”ideale anställda”.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

 • Läs även...

  Det önskar sig anställda i julklapp

  85 procent av dem som brukar få en julklapp på jobbet är säkra på att de också kommer få en i år. Här är topp fem på önskelistan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.