Annons
Annons
 • Hyacinter - vita och rosa

Julen tuff för allergiker

Publicerad 18 december 2008, kl 13:20

Vad är en jul utan äkta gran och hyacinter på varje fönsterbräda? Men när dofterna framkallar julkänsla hos vissa, drabbas andra av klåda och andnöd. För många allergiker är december en tuff månad.

I dessa juletider bör vi tänka till en extra gång innan vi pyntar varje vrå.  

En självklar regel borde vara att hålla allergibovarna borta från arbetsplatsen som ska vara tillgänglig för alla. Låt dammiga tomtar ligga kvar i förrådet, håll hyacinter och julgranar borta från offentlig miljö. Se även upp med julstjärnan som visserligen är doftfri men växtsaften är giftig och kan orsaka eksem.  

Varje år köper svenskarna över 10 miljoner hyacinter som är värstingväxten ur allergisynpunkt. Blommans doft varierar i styrka, men för en astmatiker kan det räcka med lite för att trigga igång ett astmaanfall.

- Men man behöver inte vara astmatiker eller allergiker utan bara överkänslig. Starka dofter retar slemhinnorna eller ger huvudvärk, berättar Marléne Lilja, informationssekreterare på Astma och Allergiförbundet i Stockholms län.

Nötallergiker lever också farligt under julen. Nötter eller spår av nötter finns i mycket av chokladen eller fikabröden som ligger på många fikabord i dessa tider.

- När man bjuder på fika eller köper något annat gott till jobbet, tänk på att det kan finnas allergiker. Det är inte roligt att vara den som alltid hamnar utanför, säger Marléne Lilja.

Ungefär 2,7 miljoner svenskar har någon form av allergiska besvär. Alltså är risken stor att någon på ditt jobb är en av dem.

Så pynta på och käka nötter, men gör det hemma.

Fakta

Var försiktig med starka dofter på jobbet, inte bara under julen. Parfym, rakvatten och tvättmedel kan orsaka huvudvärk, andningsproblem och ögonirritation.

Dagsformen kan påverka hur känslig man är. Ena veckan kanske hyacinten inte besvärade men en förkylning kan påverka hur man reagerar en vecka senare.

En nötallergiker behöver inte bara äta nötter för att bli sjuk, det kan räcka med att någon knäcker en nöt i samma rum. 

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  Två i veckan dör av mobbning

  Utfryst, ignorerad, trakasserad. Varje dag utsätts 100 000 människor för mobbning på sina arbetsplatser. Den grymma behandlingen ger mardrömmar, stress och depressioner – och leder i värsta fall till självmord.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Extrem ökning av chefers ohälsa

  Chefers frånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat med 570 procent sedan 2014. Och det är kvinnor i chefsposition som är hårdast drabbade. Det visar nya siffror från Previa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.