Julkalender Lucka 11: Parterna

Publicerad 11 december 2019, kl 11:16

Hoppas parterna får mandel i gröten
Här krävs möten
Inte att de ger varandra på nöten
För de måste komma överens
Det är dagens sentens

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Parterna på svensk arbetsmarknad utgörs av arbetsgivarorganisationerna och facken. I förhandlingar, utan inblandning från politikerna, kommer de överens om villkor och lönebildning som regleras i kollektivavtal. Tillsammans utgör de på så vis stommen i det som ofta kallas ”Den svenska modellen”, och spelar en avgörande roll för hur arbetsmarknaden utvecklas.

Läs mer: Unionen får ny förhandlingschef

 

 

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp på Kollega.se

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.