Annons
Annons

Julkalender Lucka 11: Parterna

Publicerad 11 december 2019, kl 11:16

Hoppas parterna får mandel i gröten
Här krävs möten
Inte att de ger varandra på nöten
För de måste komma överens
Det är dagens sentens

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Parterna på svensk arbetsmarknad utgörs av arbetsgivarorganisationerna och facken. I förhandlingar, utan inblandning från politikerna, kommer de överens om villkor och lönebildning som regleras i kollektivavtal. Tillsammans utgör de på så vis stommen i det som ofta kallas ”Den svenska modellen”, och spelar en avgörande roll för hur arbetsmarknaden utvecklas.

Läs mer: Unionen får ny förhandlingschef

 

 

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim. Du kan läsa mer om varje begrepp på Kollega.se

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag lånar ut anställda till sjukvården

  Gruvmätaren Maja-Li Fredriksson vid LKAB är en av de som nappade på erbjudandet om tjänstledighet med bibehållen lön för att avlasta sjukvården. Nu erbjuder fler företag sina anställda betald ledighet om de tar jobb inom vården.

 • Läs även...

  Övertro på algoritmer vid rekrytering

  Slut på diskriminering och stopp för luddiga beslut som alltid gynnar vita män. Algoritmerna utlovade ett framtida arbetsliv fritt från fördomar och sunkiga värderingar. Men icke. Al var visst inte det objektiva svaret på våra böner om rättvisa.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.