Annons
Annons

Julkalender Lucka 16: 6:6a

Publicerad 16 december 2019, kl 15:58

Det värker i axlar och leder
Luften är dålig och varm
Molly har sin yrkesheder
Och vet att hon måste slå larm
Hon frågar då skyddsombudet
Om hen har nåt fint i sin säck
Ombudet sveper då kaffet
Och ropar så glad och så käck:
Molly kan vara riktigt glad
Här kommer en 6:6 a!

Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. När en medarbetare eller ett arbetsmiljöombud (kan också kallas skyddsombud) upptäcker risker i arbetsmiljön ska arbetsgivaren informeras så att bristerna kan åtgärdas.

Om arbetsgivaren struntar i att fixa bristerna får arbetsmiljöombudet använda sin rätt att begära åtgärder. Begäran görs med stöd av kapitel 6, paragraf 6a i arbetsmiljölagen. Om arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljön är allt frid och fröjd. Annars kan arbetsmiljöombudet vända sig till Arbetsmiljöverket som efter inspektion kan tvinga arbetsgivaren att genomföra åtgärderna eller tvinga arbetsgivaren att sluta med något som inte är tillåtet.

Här har vi samlat alla luckor i Julkalendern

Kollegas Julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Fortsatt distansjobb kan öka flyttviljan

  Tre av fyra yrkesverksamma hoppas på en förändrad arbetssituation efter coronapandemin. Högst i kurs står att få större möjlighet att jobba hemifrån. Samtidigt är fyra av tio kontorsanställda beredda att flytta vid fortsatt distansarbete.

 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.