Annons
Annons

Julkalender Lucka 9: Lönegaranti

Publicerad 9 december 2019, kl 08:08

Konkursen är här,
och det är kaos på jobbet.
Oron är stor, i fogdens ögon bor ett
Omåttligt begär
Men anställd kan känna sig fri
Tack vare statlig lönegaranti
När konkursen är här.

Här hittar du alla luckor i julkalendern

Vänta inte med att kontakta facket om din lön inte dyker upp på kontot när den ska. Att lönen uteblir kan vara ett tecken på att företaget är på obestånd och riskerar att försättas i konkurs, vilket innebär att företaget avvecklas och alla tillgångar används för att betala skulder.

Lagen om företagsrekonstruktion ger företag på obestånd chansen att undvika konkurs, företaget ges en chans att återhämta sig.

När ett företag går i konkurs ska du som arbetstagare inte bli utan lön. Oavsett om du är tillsvidareanställd, vikarie eller har någon annan form av anställning omfattas du av den statliga lönegarantin om du står till arbetsmarknadens förfogande.

Lönegaranti betalas ut i max åtta månader, tjänar du mycket kan tiden du får lönegaranti bli kortare (taket är fyra prisbasbelopp = 186 000 år 2019).  Det finns även möjlighet att få ut ersättning för semester, men sparade semesterdagar riskerar att frysa inne.

Under uppsägningstiden är anställda inte arbetsbefriade per automatik. Det är konkursförvaltaren som avgör om du ska jobba eller inte.

Du kan behöva vänta mellan en och upp till sex månader för att få ut garantin, men har din förre arbetsgivare gått under jorden kan det ta ännu längre tid.

Läs mer: Så funkar lönegarantin

Kollegas julkalender

I Kollegas fackliga julkalender innehåller varje lucka ett fackligt begrepp, presenterat i form av ett julklappsrim.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

  När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

 • Läs även...

  Löneskillnaderna minskar tolfte året i rad

  Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Förra året var skillnaden 9,9 procent. Men risken finns att coronapandemin ökar klyftan.

 • Läs även...

  Här tjänar en ingenjör mest

  Lönen beror på var du jobbar, i alla fall om du är ingenjör. För en civilingenjör kan det handla om en skillnad på över 8 000 kronor mellan olika delar av landet. För en högskoleingenjör är den största löneskillnaden en tusenlapp mindre.