Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Julmusten skulle minska supandet

Julmusten kom till för hundra år sedan för att minska superiet kring jul. Men hemlighetsmakeriet kring musten är fortfarande så stort att inte ens bryggeriföretagets marknadschef känner till receptet.
Lina Björk Publicerad 23 december 2020, kl 12:08
Svante Örnberg
I Sverige dricker vi 35 miljoner liter julmust varje år. Svante Örnberg

Christel von Schantz är marknadschef för vatten och läsk på Carlsberg.

Varför är det sådant hemlighetsmakeri kring julmust?
– Receptet är hemligt. Vi som producerar den vet inte heller exakt vad som ingår, utan köper in koncentrat från det lilla familjeföretaget Roberts i Örebro. Även om vi frågade skulle vi inte få veta.

Varför började vi dricka julmust?
– Grundaren ville hitta ett alkoholfritt alternativ till öl, tidigt 1900-tal, då han såg hur mycket dåligt alkoholen förde med sig vid julbordet, och i samhället i övrigt. Han utvecklade musten till att efterlikna öl, både till utseendet och smaken, den är mörk och skummar – malt och humle ingår.

Är jul- och påskmust samma sak?
– De produceras vid två skilda tillfällen, hösten och våren. Många tror att vi brygger julmusten och det som blir över säljer vi till påsken, men så är det inte. Sedan får man själv bedöma om det är samma smak eller inte.

Varför säljs inte must året om?
– För att vi älskar att längta. Saker är godare om vi får vänta på dem. Ärligt talat har vi försökt med exempelvis sommarmust, men det gick inte så bra. Sedan är det också en stor apparat att ställa om produktionen för midsommarmust.

Exporteras det något?
– Väldigt lite. Julmust är en svensk företeelse. När vi har internationella gäster i jultider brukar vi alltid be dem smaka på julmusten och de flesta tycker att den smakar väldigt annorlunda, som en cola med kryddor i.

Går det att lagra julmust?
– Det går utmärkt om man gör det i glasflaska. Många tycker att den blir godare efter ett tag och köper en back för att dricka året efter. Kryddorna sätter sig ju längre tiden går.

Hur är det att marknadsföra julmust – säljer den sig självt?
– Det skulle man kunna tro. Julmusten är ju efterlängtad av många och mycket i marknadsföringen handlar om att skapa en tidig julkänsla. Det gör vi exempelvis genom vår Facebookgrupp, där vi har inlägg i november och december med traditionella julbilder och glad text. I butiken har julmusten ingen given plats, därför skapar vi små ”säljtorg” där den ska synas bra och skapa impuls till köp.

Ni säljer också vatten, hur marknadsför man det?
– Det beror på vilket vatten man säljer och vilket varumärke man har. Ramlösa är välkänt och med en lång tradition och bred målgrupp. Det är viktigt att varje år utveckla nya smaker. Konsumenterna är nyfikna och många gillar att testa nya smaksättningar på vatten.


Produktionen av Apotekarnes julmust drar igång redan i augusti. Bild: Svante Örnberg

6 fakta om julmust

1. Varje år sipprar 35 miljoner liter julmust ner för svenska folkets strupar. Även om innehållet inte har förändrats över tid så har man designat om flaska och etikett en del genom åren.

2. Dock med varsam hand, då kunderna vill ha sin julmust enligt tradition.

3. Produktionen av Apotekarnes must drar igång i augusti för att man ska hinna brygga tillräckligt mycket till julen. Även flera andra företag tillverkar julmust, men har sina egna unika recept från essenstillverkaren Roberts.

4. Den vanligaste frågan på Carlsbergs Facebooksida: Varför gör ni inte must året om?

5. Bara ett fåtal personer känner till receptet för julmusten, som utvecklades när örebroaren Robert Roberts skickade sin son Harry till Tyskland för att studera kemi. Förutom de hemliga ingredienserna består julmust av bland annat humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och socker eller sötningsmedel.

6. Produktionen sker i Falkenberg, där musten tillverkas, tappas och sorteras. Man har även ett centrallager på orten med plats för 35 000 pallplatser.

CARLSBERG SVERIGE

  • Bildades 2001 och består av Pripps, Bryggeriet Falken och Ramlösa hälsobrunn.
  • I Danmark bildades företaget 1847. Namnet på bolaget kommer från bryggarens son Carl samt området Vallby Bakke i Köpenhamn som ligger på en liten bergsrygg.
  • I starten tillverkade man enbart öl, men i dag producerar företaget läsk, vatten, energidrycker, cider och öl.
  • Koncernen har cirka 950 anställda i Sverige och cirka 45 000 globalt. I Carlsbergs bryggeri i Falkenberg har man både brygghus, läsktillverkning, tappning och sortering.
Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.