Annons
Annons
 • Unionen menar att juridikföretaget bröt mot både lagen om anställningsskydd, las, och mot medbestämmandelagen, mbl. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Juridikföretag bröt mot lagen

Publicerad 8 januari 2020, kl 11:28

Företaget som håller kurser i juridik bröt mot reglerna i lagen om anställningsskydd och stäms nu på sammanlagt 50 000 kronor av Unionen.

När en arbetsgivare vill säga upp en anställd ska beskedet lämnas personligen. Om det inte går ska beskedet sändas i ett rekommenderat brev till den anställdes adress.

En assistent på en byrå som jobbar med kurser i juridik, sades upp på grund av arbetsbrist under sommaren förra året. Uppsägningen skickades per e-post och Unionen anser därför att man brutit mot lagen om anställningsskydd.

Innan en person sägs upp är en arbetsgivare även skyldig att förhandla med det fackförbund som har medlemmar på arbetsplatsen, i frågor som rör arbetsbrist eller övergång av verksamhet. Inte heller detta gjorde juridikföretaget, vilket bryter mot medbestämmandelagen. Unionen stämmer därför arbetsgivaren på sammanlagt 50 000 kronor för medlemmens räkning.

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-01-29.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Hade för låg energi – blev uppsagd

  Den nya chefen ansåg att projektledaren saknade tillräcklig energi för sina arbetsuppgifter och valde att säga upp honom. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på över 250 000 kronor.

 • Läs även...

  Snabbare väg tillbaka med nya regler

  Arbetsgivare ska bli snabbare på att rehabilitera sin personal. En ny lag som trädde i kraft i somras ger anställda ett bättre skydd vid sjukdom.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  "Myt att las inte fungerar"

  Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Arbetsgivarens krav: Gå ned i tid eller bli uppsagd

  Efter ett halvårs anställning fick kvinnan ett ultimatum av sin arbetsgivare – gå ned i tid eller bli uppsagd.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Babblarnas tecknare ångrar inget trots dom

  En av Babblarnas illustratörer Ola Schubert stämdes i Arbetsdomstolen av sin förra arbetsgivare. Han förlorade och dömdes att betala 3,8 miljoner kronor. Men han skulle göra om det för att försvara sina rättigheter.

 • Läs även...

  Två miljoner till Unionens medlemmar

  Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.