• Att inte bejaka sitt kaffesug kan påverka minnesförmågan. Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

Kaffesug försämrar minnet

Publicerad 8 september 2017, kl 13:44

Hoppa inte över morgonkaffet om du vill prestera på topp. Suget efter kaffetåren gör att du får svårare att komma ihåg saker och blir sämre på att bedöma din prestationsförmåga, hävdar forskare från Tasmaniens universitet.

Att kaffeabstinens är till men för förmågan att tillgodogöra sig ny information är nu bevisat, enligt tidningen Daily Mail. 55 inbitna kaffedrickare deltog i ett experiment vid University of Tasmania i Australien. Hälften fick vanligt kaffe i sina koppar, den andra hälften fick hålla till godo med vatten i muggarna, samtidigt som de uppmanades att tänka på sina bästa semesterminnen.

Därefter fick samtliga deltagare göra minnesövningar och ordtest. 

Den hälft som bara fått vatten i kopparna klarade övningarna sämre än kaffedrickarna och de var även sämre på att förutspå hur bra de skulle klara sina uppgifter. Forskarnas slutsats är att själva suget efter kaffe lägger beslag på kognitiva resurser som skulle kunna utnyttjas till att prestera bättre.

Läs mer: Onödigt med frukostkaffet

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  Chefers höga arbetsbelastning missas

  Tidspress, hög arbetsbelastning och många medarbetare. Så ser verkligheten ut för många av landets mellanchefer. Trots det glöms chefernas arbetsmiljö ofta bort.

 • Läs även...

  Så säger du nej till att vara referens

  Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.