Annons
 • Att inte bejaka sitt kaffesug kan påverka minnesförmågan. Foto: Dean Drobot/Colourbox.com

Kaffesug försämrar minnet

Publicerad 8 september 2017, kl 13:44

Hoppa inte över morgonkaffet om du vill prestera på topp. Suget efter kaffetåren gör att du får svårare att komma ihåg saker och blir sämre på att bedöma din prestationsförmåga, hävdar forskare från Tasmaniens universitet.

Att kaffeabstinens är till men för förmågan att tillgodogöra sig ny information är nu bevisat, enligt tidningen Daily Mail. 55 inbitna kaffedrickare deltog i ett experiment vid University of Tasmania i Australien. Hälften fick vanligt kaffe i sina koppar, den andra hälften fick hålla till godo med vatten i muggarna, samtidigt som de uppmanades att tänka på sina bästa semesterminnen.

Därefter fick samtliga deltagare göra minnesövningar och ordtest. 

Den hälft som bara fått vatten i kopparna klarade övningarna sämre än kaffedrickarna och de var även sämre på att förutspå hur bra de skulle klara sina uppgifter. Forskarnas slutsats är att själva suget efter kaffe lägger beslag på kognitiva resurser som skulle kunna utnyttjas till att prestera bättre.

Läs mer: Onödigt med frukostkaffet

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så säger du nej till att vara referens

  Hjälp! Din trevliga men inkompetenta kollega vill ha dig som referens till ett jobb som du inte alls tror att han skulle klara. Här är tre sätt att klara situationen utan att såra kollegan.

 • Läs även...

  Så skyddar du din data

  Stora aktörer som Google och Facebook samlar in massor av information om dig. Men det finns alternativ till jättarna. Och enligt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder behöver vi inte vara särskilt oroliga tack vare GDPR.

 • Läs även...

  Brygg jobbets godaste kaffe

  I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen och den brunsvarta drycken är ett måste för många på jobbet. Men även om du köper kvalitetskaffe måste du behandla det rätt för att få ut det bästa. Här är några råd för ett riktigt gott kaffe:

 • Läs även...

  Ny myndighet med fackligt fokus

  Landets nya arbetsmiljömyndighet har slagit upp portarna. Och där ser man kontakten med facken som nyckeln för att lyckas med sitt uppdrag.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Fack startar jobbförmedling

  Jobberbjudanden direkt i mobiltelefonen. Det är innehållet i den arbetsförmedling Finlands motsvarighet till Unionen, Pro, nu drar igång.
  – I stället för att medlemmen söker jobb är det nu jobbet som söker medlemmen, säger ordförande Jorma Malinen.

 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.