Annons
Annons

Kampanj för fler långtidsfriska

Publicerad 28 januari 2014, kl 13:34

I ett försök att få bukt med den ökande ohälsan i arbetslivet drar nu Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan igång en kampanj.
- Grunden är forskning som visar på vilka faktorer som gör företagen friska och nu hoppas vi kunna inspirera arbetsgivarna till att ta tag i de bitarna, säger Agneta Sunder, projektansvarig på Arbetsmiljöverket.

Kampanjen baseras på fyra ”nycklar” för friskare arbetsplatser som tagits fram i ett forskningsprojekt. Dessa ”nycklar”, eller de viktigaste faktorerna, är hur man agerar när det gäller ledarskap, kompetensförsörjning, delaktighet och kommunikation liksom vad gäller synen på hälsa och sjukfrånvaro på arbetsplatserna.

Genom kampanjen hoppas man att arbetsgivare och anställda ska inspireras till att se över hur det fungerar inom den egna organisationen och sedan jobba med de fyra faktorerna i syfte att medarbetarna ska bli ”långtidsfriska” och därigenom också företaget mer välmående och framgångsrikt. I det arbetet, påpekar projektledarna, kan företagshälsovården vara ett stöd.

I informationskampanjen ingår webbplatsen Företagshälsokollen där man kan göra ett test för att undersöka hur ens egen arbetsplats mår, läsa mer om de fyra ”nycklarna” och även se filmer där anställda vid företag som redan är framgångsrika på det här området berättar hur man gjort.

Testa ditt företag!

Hur mår företaget där ju jobbar? Testa här!

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Regeringen: Arbetsgivare ska bli bättre på arbetsmiljö

  Hur vi jobbat under coronapandemin har påverkat oss både fysiskt och psykosocialt. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka arbetsgivares kunskap kring sitt arbetsmiljöansvar.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.