Annons
Annons
 • Foto: Patrik Nygren

Kampen för kompetens-utveckling fortsätter

Publicerad 13 oktober 2015, kl 15:58

Frågan om kompetensutveckling är inte död. Unionens kongress beslutade på tisdagen att förbundet ska sätta fokus på frågan framöver. Men om det får någon betydelse för avtalsrörelsen är tveksamt.

I början av hösten sprack förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal. En del av det nya avtalet skulle vara att ge medlemmarna möjlighet till kompetensutveckling. Via en stiftelse skulle man kunna få ersättning för inkomstbortfall under studietiden.

Men behovet av utbildning och kompetensutveckling är fortfarande stort. På Unionens kongress bifölls en motion från regionstyrelsen Småland med innehållet att förbundet under nästa kongressperiod ”ska skapa fokus på medlemmarnas rätt till individuell kompetensutveckling och rätt till att vara anställningsbara”.

Det innebär dock inte att frågan automatiskt får en större tyngd i avtalsrörelsen. Möjligheten att driva krav om kompetensutveckling på arbetsplatsen finns alltid.

- Men man har tidigare konstaterat att behovet av omställning behöver finna en lösning för stora delar av Unionens medlemmar.  Att de diskussionerna skulle föras på branschnivå är svårt att tänka sig. Det är mer av en systemfråga. Men det finns inget som hindrar att branschdelegationerna tar upp frågan, säger Stefan Klevenvall, Unionens avtalssamordnare.

Just nu ligger både fack och arbetsgivare lågt i planerna på ett nytt omställningsavtal. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert är dock övertygad om att sådant behövs.

- Vi har inte på något sätt gett upp. Det måste finnas ett system som är oberoende av arbetsgivaren.

Vad som blir nästa steg för Unionen är dock oklart.

- Det finns inget givet svar, men vi måste gå vidare, konstaterar Niklas Hjert.

Motion 24 bifölls

Kongressens beslut om att bifalla motion 24 kom efter att flera förtroendevalda yrkat för bifall och efter en tvär svängning från förbundsstyrelsen, som tidigare ansett frågan besvarad.

Ur motionen: ”Unionen behöver lyfta diskussionen om vår rätt till att vara anställningsbara. Det är dags att åter rikta strålkastarna mot frågor och diskussioner kring kompetensutveckling.

Vi föreslår att Unionen under nästa kongressperiod ska skapa fokus på medlemmarnas rätt till individuell kompetensutveckling och rätt till att vara anställningsbara.”

Medlemmar i förbundet kan läsa inkomna motioner och följa kongressen live här.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.