Annons
Annons
 • Vad händer om jag blir sjuk under semestern? Foto: Christian Chan/Colourbox

Kan jag avbryta semestern om jag blir sjuk?

Publicerad 24 februari 2020, kl 16:10

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.

Jag har nu haft semester i sju dagar och känner mig inte frisk. Kan jag avbryta min semester?

SVAR: Ja, prata med din arbetsgivare om detta med detsamma. Semester syftar till vila och återhämtning och därför har du rätt att avbryta semestern för att vid ett senare tillfälle ta ut semesterdagarna. För att styrka att du har blivit sjuk är det bra om du skaffar ett läkarintyg.

PROBLEM PÅ JOBBET?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se

Lediga jobb
 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  7 av 10 chefer tar stora karriärbeslut på semestern

  Semestern är inte bara en tid då man gärna slöar i hängmattan. Då vårdar också många sin karriär, exempelvis genom att söka jobb, visar en undersökning. Bland cheferna tar nästan sju av tio tillfrågade karriäravgörande beslut under ledigheten.

 • Läs även...

  Så undviker du att smitta kollegorna

  Sitt inte och snora och snörvla på jobbet! Du smittar andra. Sex av tio går tillbaka till arbetet alldeles för tidigt och fastän de inte är helt kuranta, visar en ny undersökning.