Annons
Annons
 • Foto: Christian Chan/Colourbox

Kan jag sägas upp på grund av mitt fängelsestraff?

Publicerad 25 februari 2020, kl 10:55

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.

Kan arbetsgivaren säga upp mig på grund av att jag ska avtjäna ett fängelsestraff i sex månader?

SVAR: För att kunna säga upp en anställd behöver arbetsgivaren påvisa att det finns en saklig grund för uppsägningen. Om arbetsgivaren menar att det enbart är frånvaron i sig som är skälet för uppsägningen är det inte säkert att det bedöms vara tillräckligt. Det har prövats i Arbetsdomstolen och i de fallen har den frånvaro som följer av att en anställd behöver avtjäna ett kortare fängelsestraff inte i sig bedömts vara saklig grund för uppsägning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sällsynt med storvarsel

  Det blir allt ovanligare med stora varsel. I stället arbetar företagen mer kontinuerligt med förändringar av verksamheten. En orsak kan vara att stora varsel skadar företagens varumärke.

 • Läs även...

  Chef kräver 900 000 i utebliven lön

  Trots att arbetsgivaren plötsligt slutade betalade ut lön valde toppchefen att jobba vidare. När projektet han ansvarade för var slutfört blev han uppsagd. Nu kräver Unionen bolaget på över 900 000 kronor i utebliven lön och pension.

 • Läs även...

  Förlaget: Tecknaren ställde orimliga krav

  Enligt Anneli Tisell, grundaren till Babblarna, ville förlaget aldrig att tvisten skulle gå till AD. Men illustratören valde att ställa orimliga krav och att sabotera för förlaget, anser hon.

 • Läs även...

  Engagerade sig fackligt - avskedades

  När fastighetsbolaget ville försämra villkoren tog projektledaren strid för medarbetarna. Men det uppskattades inte av arbetsgivaren som avskedade mannen och anklagade honom för illojalitet.

 • Läs även...

  Unionen stämde färre företag 2019

  Fler ärenden kom in till Unionens jurister 2019, men färre arbetsgivare blev stämda. En trolig orsak är att fler tvister löser sig på förhandlingsbordet.

 • Läs även...

  Två miljoner till Unionens medlemmar

  Drygt två miljoner kronor fick Unionens medlemmar i ersättning efter rättsprocesser som drivits av LO-TCO Rättsskydd 2019. Unionen var också ett av de TCO-förbund som Rättsskyddet drev flest processer åt i Arbetsdomstolen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.