Annons
Annons
 • Foto: Christian Chan/Colourbox

Kan jag sägas upp på grund av mitt fängelsestraff?

Publicerad 25 februari 2020, kl 10:55

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.

Kan arbetsgivaren säga upp mig på grund av att jag ska avtjäna ett fängelsestraff i sex månader?

SVAR: För att kunna säga upp en anställd behöver arbetsgivaren påvisa att det finns en saklig grund för uppsägningen. Om arbetsgivaren menar att det enbart är frånvaron i sig som är skälet för uppsägningen är det inte säkert att det bedöms vara tillräckligt. Det har prövats i Arbetsdomstolen och i de fallen har den frånvaro som följer av att en anställd behöver avtjäna ett kortare fängelsestraff inte i sig bedömts vara saklig grund för uppsägning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen stämmer företag – sade upp deprimerad

  Kan utmattning och depression ses som en funktionsnedsättning? Det anser Unionen som stämmer Clean Step för diskriminering, då företaget sade upp en anställd. Ett liknande ärende har aldrig tidigare prövats i svensk domstol.

 • Läs även...

  "En tydlig uppvisning av svenska modellen"

  Ett historiskt avsteg, där den svenska arbetsmarknadsmodellen tar ny sats. Så betecknar Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, det faktum att regeringen nu har valt bort den omtvistade las-utredningen.

 • Läs även...

  ”S ser inte LO som en del av den svenska modellen”

  Den omtvistade las-utredningen förpassas tillbaka till garderoben. Men nya utredningar väntar när regeringen i stället väljer att luta sig emot överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, tror arbetsrättsexperten Mats Glavå.