• Foto: Katarina Hanssson

Kan man plugga med a-kassa?

Publicerad 7 mars 2016, kl 10:48

Går det att studera och samtidigt få a-kassa? Huvudregeln säger nej – men det finns faktiskt några undantag. Här får du hjälp att se vad som gäller.

Yrkeslivet är långt och kanske känner du efter några år i samma bransch att det är dags att gå vidare till nya utmaningar. Många tjänstemannayrken kräver utbildning och om det är dags att sätta sig i skolbänken igen finns ofta ett stort hinder: ekonomin. Det finns dock möjlighet att studera med a-kassa för att få pengarna att räcka till. Men då gäller det att hålla koll på reglerna.

– Huvudregeln är att du inte kan få ersättning när du deltar i en utbildning. Har du för avsikt att studera och inte i första hand söka arbete så ska studierna finansieras med de medel som står till buds, alltså studiestödet, säger Anna-Lena Leksell, som är försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.

Det första undantaget från regeln gör att du kan få ersättning från a-kassan om du studerar på deltid, högst 50 procent och högst 20 veckor per ersättningsperiod. Men, då får ditt tidigare arbete inte ha upphört på grund av att du har börjat plugga, utbildningen får inte hindra dig från att söka jobb och du får inte finansiera studierna med någon form av studiestöd.

Läs mer: "A-kassan är för stelbent"

Det andra undantaget är om du deltar i en utbildning eller aktivitet på hel- eller deltid för att få en orientering om olika yrken och utbildningsvägar, eller för att underlätta för dig att få ett nytt arbete. Då finns det möjlighet att få arbetslöshetsersättning, dock högst i 15 ersättningsdagar per ersättningsperiod.

– Det kan till exempel vara en utbildning hos Trygghetsrådet. De här undantagen är tänkta för dem som är arbetslösa och vill utnyttja tiden till att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Leksell.

Unionens a-kassa kan även bevilja arbetslöshetsersättning samtidigt som du studerar på heltid. Men då under förutsättning att du har studerat på heltid jämsides med ett heltidsarbete under minst 15 veckor före arbetslösheten. Dessutom gäller samma som för det första undantaget: Det tidigare arbetet får inte ha upphört på grund av studierna, utbildningen får inte hindra dig från att ta ett nytt jobb och studierna får inte finansieras med lån eller bidrag från CSN.

På sin hemsida har Unionens a-kassa försökt att besvara de vanligaste frågorna kring detta, exempelvis om det är möjligt att få ersättning mellan två terminer, vad som händer om du hoppar av studierna eller om det går bra att söka a-kassa om utbildningen inte leder till ett jobb. Men trots att både svar och regler står i klartext är det många som missar detaljerna.

– Vi försöker att informera så mycket vi kan och blir man arbetslös så informerar även arbetsförmedlingen om vad som gäller. Men du måste även ta ett eget ansvar och ta reda på vad som gäller så att du inte står helt utan försörjning den dagen du bestämmer dig för att gå vidare i livet, säger Anna-Lena Leksell.

Läs mer: 11 yrken som ger hög lön trots korta studier

Frågor & svar om a-kassa & studier

FRÅGA: Kan jag få ersättning mellan två terminer? 

SVAR: Nej, det är inte möjligt  att få arbetslöshetsersättning under exempelvis sommar-
och jullov. 

Så länge du har för avsikt att fortsätta studera räknas du alltid i första hand som studerande – därmed kan du inte erhålla arbetslöshetsersättning.

FRÅGA: Kan man få studiebidrag utöver a-kasseersättning?

SVAR: Nej, den möjligheten finns inte. Är du medlem i fackförbundet Unionen kan du dock ansöka om bidrag till studielitteratur.

FRÅGA: Har jag rätt till ersättning om jag blir arbetslös efter examen?

SVAR: A-kassan prövar då din rätt till ersättning. Du måste kunna arbeta minst tre timmar per dag och minst 17 timmar i veckan, ha anmält dig till arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande.

Ett annat villkor är att du under de senast 12 månaderna före arbetslösheten har förvärvsarbetat minst sex kalendermånader med minst 80 timmar per månad. Arbetslös-heten räknas från den dag du anmäler dig på arbetsförmed-lingen. Dina studier kan ses som så kallad överhoppningsbar tid om det varit heltidsstudier och de är avslutade efter att du fyllt 25 år, eller om du har arbetat heltid i minst fem månader någon gång före studierna.

FRÅGA: Behövs det intyg efter avslutade studier? 

SVAR: Ja. Avslutade studier styrker du på blanketten ”Intyg om studier”.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Erfarenhet bör räknas som studier

  Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
  Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  "Skärp kraven på körskolorna"

  Snart kan man få studielån för att ta körkort. Trafikläraren Patrik Ivarsson tycker att det är ett gyllene tillfälle att rensa i en bransch där svartjobb och fula villkor är vanliga.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

 • Läs även...

  Hur ska C och S kunna enas om arbetsrätten?

  Stefan Löfven öppnar upp för att förhandla om arbetsrätten med C och L för att kunna bilda en blocköverskridande regering. Här är fyra punkter där det kommer bli minst sagt svårt att komma överens.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.