Annons

Kanada

Publicerad 31 oktober 2013, kl 11:35

Övers. Nille Lindgren
Brombergs

 Inledningen till Kanada, där författaren avslöjar den kommande storyn på förhand, har jag sett citerad i flera artiklar om Ford och den nya boken: "Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare".  Men, som jag läste att Ford själv påpekade någonstans, det är en sak att skriva några inledningsrader, en helt annan sak att skriva allt det som kommer därefter.

Mästerverk har boken kallats. Och hade Ford beslutat sig för att sätta punkt efter den första delen så hade jag instämt i omdömet. Så långt är det snudd på den perfekta romanen om någon sådan hade kunnat existera. Väldig mörk och märkligt gripande. Kanske är det just det som Ford beslutar sig sätta stopp för. När handlingen till slut hamnar på andra sidan gränsen försvinner också det magiska i den. Med ens blir det till en både krystad och, det gör ont att säga det, långtråkig historia om människor som är mer konstiga än intressanta. Den läsare som härdar ut får dock sin belöning. I den korta avslutande tredjedelen knyts trådarna ihop.

Ford är utan tvekan en av samtidens främsta författare. Men jag är inte säker på att han blir bättre med åren. I mina ögon framstår fortfarande Sportjournalisten och Självständighetsdagen som hans stora kraftprov.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  Nya regler för föräldrar

  Fler reserverade månader för vardera förälder och möjlighet att lämna över en del av sin rätt till föräldrapenning till morfar. Det föreslår utredningen för den nya föräldraförsäkringen som lämnades över till socialminister Annika Strandhäll under måndagen.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Uppgradera dig till ledare 3.0

  Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Så påverkas hjärnan

  Tekniken rusar framåt medan vår hjärna har sett likadan ut i 40 000 år. Tomas Dalström, författare och föreläsare med hjärnan som specialitet, varnar för multitasking och kontorslandskap men spår att det ändå våras för vår mänskliga hårddisk.

 • Läs även...

  Kollega söker redaktionssekreterare

  Vill du vara med och leda arbetet på Sveriges största fackförbundstidning? Brinner du för arbetsmarknadsjournalistik? Då är du kanske rätt person att komma och jobba med oss. Vi söker en redaktionssekreterare till redaktionen för Kollega, Chef & Karriär och kollega.se.

 • Läs även...

  Kollega får ny chefredaktör

  Helena Ingvarsdotter blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.

 • Läs även...

  Vi dricker inte kaffe för att det är gott

  Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.