• Det har varit en tuff sommar för de kabinanställda på SAS. Foto: ©SAS

Kaotisk sommar på SAS

Publicerad 20 augusti 2018, kl 15:29

De SAS-anställa går på knäna efter sommarens flygkaos med mängder av inställda avgångar. Men i media går anställda ut och berättar att de inte vågar föra fram kritik mot bolaget – inte ens internt – eftersom de fruktar repressalier.

De senaste månaderna har varit en pärs för de anställda på SAS, som fått ta emot mycket kritik från passagerare som förgäves fått vänta på sina flighter.

– Vår yrkesstolthet har förvandlats till skam, sa Viktoria Svensson, kabin- och Unionenklubbens ordförande, i Dagens Industri i början av augusti.

En delorsak till krisen ska, uppger en anonym källa i DI, vara lönedumpning i SAS irländska dotterbolag SAIL. Dotterbolagets bemanningskris ska i sin tur ha gått ut över besättningarna i moderbolaget.

I DI konstaterade Viktoria Svensson att arbetsglädjen påverkas av läget.

– SAS har en kår som brinner för företaget och som vill kämpa och göra bra ifrån sig, men vi har inte längre förutsättningarna.

Men sommarens kris borde inte ha kommit som en överraskning. Redan i mars varnade facken på SAS för utvecklingen, detta eftersom det saknas personal av alla de slag.

– Ja, det har varit pågående projekt och diskussioner under hela våren, säger Viktoria Svensson till Kollega.

Läget för flygbolaget är nu på väg att normaliseras, enligt Viktoria Svensson.

Ett tecken på att läget dock är spänt är att anställda uppges inte våga uttala sig eller komma med kritik.

För Dagens Nyheter berättar tre flygvärdinnor anonymt om tillfällen när kollegor varnats eller tillrättavisats efter att ha uttryckt sitt missnöje. Även i de fall när de fört fram kritik internt, via inlägg på SAS intranät eller direkt till berörda chefer kan de kallas in till möten och varnas.

Från fackklubben ska det ha gått ut mejl, uppger DN, där de anställda varnas för att gå på dessa möten ensamma, de ska alltid ha med sig någon från den lokala fackklubben eller ett skyddsombud.

Uppgiften om skrämda anställda vill inte Viktoria Svensson kommentera.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Unionen vann rättstvist mot SAS-anställda

  Unionen och SAS tecknade avtal om höjd pensionsålder, till många anställdas förtret. Nu, nio år senare, kommer en dom i Svea Hovrätt som ger Unionen rätt.

 • Läs även...

  Permitterade hjälper till i skolan

  Coronakrisen har lett till hög sjukfrånvaro bland personalen på många av landets skolor. Nu har permitterade från andra branscher snabbutbildats för att öka vuxennärvaron.

 • Läs även...

  Antalet varsel ökar kraftigt

  Coronakrisen får allt större effekter på svensk ekonomi. Under andra veckan i mars ökade antalet varsel kraftigt. TRR beskriver situationen som exceptionell – och räknar med att effekten av krisen visar sig först om en månad.

 • Läs även...

  Vings krav: Sänk lönen eller bli av med jobbet

  Vings flygbolag vill sänka kabinpersonalens löner med 20 procent. Om de anställda inte går med på sänkningen blir de av med sina jobb. Unionen vägrar men kan tänka sig att förhandla om andra saker.

 • Läs även...

  Krisande företag lånar ut personal

  Mängder av företag tvingas lägga ner verksamheten i spåren av coronasmittan. Andra har rekordmycket att göra. Nu lånar de som saknar arbetsuppgifter ut sina anställda till sektorer som behöver dem bättre.

 • Läs även...

  SAS ber anställda sänka sina löner

  Flygbolaget SAS har bett sina medarbetare sänka lönerna med 20 procent, till följd av corona. Samtidigt meddelar ledningen att de också kommer kapa sina löner.