Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Karla Wixe ny chef för Fackliga Brysselkontoret

Karla Wixe är jurist med EU- och arbetsrätt som inriktning och tillträder sin nya tjänst som chef för det Fackliga Brysselkontoret vid årsskiftet.
Gabriella Westberg Publicerad 22 december 2015, kl 11:06
Karla Wixe, som tillträder sin nya tjänst som chef för Fackliga Brysselkontoret efter nyår, ser ut att få en vit jul hemma i Luleå.

TCO:s, LO:s och Sacos gemensamma Brysselkontor har som uppgift att bevaka samarbetet i Europeiska Unionen. Karla Wixe har arbetat på kontoret sedan juni i år, och efterträder Per Hilmersson som i september blev internationell chef på TCO.

Grattis till den nya tjänsten!
- Tack, det känns väldigt bra. När jag började i somras hade jag ingen tanke på att det skulle bli så här, men vi har fått ta nya tag under hösten och jag fick en ny roll. Nu känns det som ett helt naturligt steg.

Vilka blir de viktigaste frågorna för dig att ta itu med under 2016?
- Dels arbetskraftens rörlighet i EU, med EU-kommissionens ”labour mobility package”  och socialförsäkringssystemens utformning. Hur man ska kunna ta med sig förmåner mellan länder, till exempel. Sedan har vi  väntat på en översyn av utstationeringsdirektivet, som såklart är viktigt utifrån ett svenskt perspektiv, med Laval-problematiken.

- Att få till en ökad facklig dialog inom EU blir också en viktig fråga. För närvarande angrips fackliga rättigheter på flera håll. Under året har vi sett hur den fackliga modellen i både Finland och Storbritannien hotats. Vi måste fortsätta driva grundläggande idéer om facklig samverkan. Från svenskt håll ser man ofta att den sociala dialogen inte fungerar lika bra i andra länder.

- Och migrationsfrågan blir förstås viktig, hur vi kan integrera flyktingar på arbetsmarknaden. Det finns mycket att göra.

Hur fungerar de svenska fackens arbete på EU-nivå, tycker du?
- Bra, tycker jag. Samarbetet mellan de tre centralorganisationerna, LO, TCO och Saco är väldigt starkt. Det ser man på andra kontor i Bryssel där det kanske saknas en centralorganisation, att de också saknar den tyngd vi har.

- Vi får också bra hjälp av experter på förbundsnivå när vi behöver det. Svenska fackförbund är aktiva på EU-nivå, också inom branschdelegationerna.

- Men jag får ofta den frågan när fackliga grupper besöker Brysselkontoret, hur kan vi samarbeta mer med andra? Jag brukar säga: Lyft luren och ring era kollegor i andra länder. Det märks att intresset växer för att jobba på mer övergripande EU-nivå. Särskilt i de förbund där det finns en stor rörlighet bland arbetstagarna.

Hur länge har du jobbat med EU-frågor?
- Sedan studietiden. Det började med en praktik på ett svenskt regionkontor i Bryssel 2009. Sedan var jag inne en sväng på UD. 2014 kom jag till Europaparlamentet och i somras till Fackliga Brysselkontoret. Bortsett från när jag satt i tingsrätten i två år har jag ägnat mig åt EU-frågor ända sedan 2009.

Vad har du för facklig bakgrund?
- Ingen. Men jag har alltid varit medlem och engagerad i fackliga frågor. Nu är jag medlem i Jusek. Jag jobbade tidigare med arbetsrätt på en advokatbyrå, för både arbetsgivar- och arbetstagarsidan. Där fick jag en god inblick i fackliga frågor.

Nu är du hemma i Luleå. Hur ska du fira jul?
- Med min dotter, min mamma och min bror. Det är inte kallt, men vi har snö. Det blir en vit jul. 

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".