Annons
 • Teija Öberg hade inte en tanke på att a-kassereglerna kunde vara så stelbenta. "Systemet verkar jobba för att om du väl fått ett skitjobb så ska du stanna där." Foto: Katarina Hansson

"A-kassan är för stelbent"

Publicerad 7 mars 2016, kl 10:48

Teija Öberg ville komma vidare i karriären och sökte en IT-utbildning på halvtid. Studiestödet var under existensminimum och hon ansökte om a-kassa. Men där tog det stopp.

Jag fick rådet att bli arbetslös på heltid för att få ut pengar, men det är inte mitt mål i livet.

Teija Öberg hade efter flera år på ett företag utan vare sig kollektivavtal, löneökningar eller övertidsersättning fått nog. Hon ville gå vidare till något bättre och sökte därför en IT-utbildning på halvfart. Eftersom familjen redan hade höga lån på huset valde Teija att endast ta studiebidraget från CSN och i stället jobba de resterande 50 procenten. Till en början gick det bra, hon fick jobb via Academic work, blev lovad fler arbetstillfällen, men när sommaren gick mot sitt slut hade hon bara två inbokade dagar.

Jag har familj och behövde verkligen pengarna, så jag hörde av mig till Unionens a-kassa för att stämpla upp de resterande procenten.

Jag hade inte en tanke på att försäkringen kunde vara så stelbent.

Men a-kassan sa nej. Teija Öberg får varje månad ett bidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Man har rätt att studera med a-kassa på 50 procent i 20 veckor, men får då inte finansiera plugget med någon form av studiestöd. Det tidigare arbetet får heller inte ha upphört på grund av studier.

– Jag har betalat avgiften i hela mitt yrkesliv och hade inte en tanke på att försäkringen kunde vara så stelbent. Det kändes som en käftsmäll. Här försöker jag aktivt komma vidare i livet och skaffa mig en bra utbildning. Men systemet verkar jobba för att om du väl fått ett skitjobb så ska du stanna där. Ska det bara vara rika som får plugga vidare?

Utbildningen som Teija Öberg läser tar två år. När hon blir färdig är hon system- och nätverkstekniker, i en bransch med ljus framtid. Men de ekonomiska bekymren tar mycket fokus från studierna.

– Det har varit några svåra månader. Jag kan inte få något bidrag från socialen eftersom vi har huslån, jag får inget från Försäkringskassan eftersom jag är gift och a-kassan får jag ingenting ifrån eftersom jag tar bidrag från CSN. Det är klart att det påverkar studierna, särskilt när jobbsökandet tar så mycket tid.

Jag vill ha lön för det jobb jag gör.

Om det inte hade löst sig till julen hade Teija Öberg varit tvungen att avsluta sin utbildning för att bli arbetslös på heltid. Men nu har hon fått jobb på ett callcenter. De har lovat minst åtta timmar i veckan. Och även om arbetet inte är så välbetalt betyder det att Teija kan fortsätta nästa termin också.

– Jag älskar IT, att bygga nätverk och meka med servrar. Men jag vill ha lön för det jobb jag gör. Jag hoppas att den här utbildningen för mig närmare det målet. Även om det är hårt slit på vägen.

Läs mer: Kan man plugga med a-kassa?

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Få lön utan att jobba

  Minskad fattigdom, ohälsa och byråkrati. Om alla i Sverige fick en basinkomst, oavsett om de jobbar eller inte, skulle allt bli bättre, menar förespråkarna. Men modellen saknar inte kritiker.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Dubbelt så många mammor går ner i tid

  Fyra av tio kvinnor har gått ner i arbetstid för att ta hand om sina barn men bara knappt hälften så många män har gjort samma sak, det visar Unionens Novus bland privatanställda tjänstemän med barn upp till 11 år.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.