Annons
Annons
 • Teija Öberg hade inte en tanke på att a-kassereglerna kunde vara så stelbenta. "Systemet verkar jobba för att om du väl fått ett skitjobb så ska du stanna där." Foto: Katarina Hansson

"A-kassan är för stelbent"

Publicerad 7 mars 2016, kl 10:48

Teija Öberg ville komma vidare i karriären och sökte en IT-utbildning på halvtid. Studiestödet var under existensminimum och hon ansökte om a-kassa. Men där tog det stopp.

Jag fick rådet att bli arbetslös på heltid för att få ut pengar, men det är inte mitt mål i livet.

Teija Öberg hade efter flera år på ett företag utan vare sig kollektivavtal, löneökningar eller övertidsersättning fått nog. Hon ville gå vidare till något bättre och sökte därför en IT-utbildning på halvfart. Eftersom familjen redan hade höga lån på huset valde Teija att endast ta studiebidraget från CSN och i stället jobba de resterande 50 procenten. Till en början gick det bra, hon fick jobb via Academic work, blev lovad fler arbetstillfällen, men när sommaren gick mot sitt slut hade hon bara två inbokade dagar.

Jag har familj och behövde verkligen pengarna, så jag hörde av mig till Unionens a-kassa för att stämpla upp de resterande procenten.

Jag hade inte en tanke på att försäkringen kunde vara så stelbent.

Men a-kassan sa nej. Teija Öberg får varje månad ett bidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Man har rätt att studera med a-kassa på 50 procent i 20 veckor, men får då inte finansiera plugget med någon form av studiestöd. Det tidigare arbetet får heller inte ha upphört på grund av studier.

– Jag har betalat avgiften i hela mitt yrkesliv och hade inte en tanke på att försäkringen kunde vara så stelbent. Det kändes som en käftsmäll. Här försöker jag aktivt komma vidare i livet och skaffa mig en bra utbildning. Men systemet verkar jobba för att om du väl fått ett skitjobb så ska du stanna där. Ska det bara vara rika som får plugga vidare?

Utbildningen som Teija Öberg läser tar två år. När hon blir färdig är hon system- och nätverkstekniker, i en bransch med ljus framtid. Men de ekonomiska bekymren tar mycket fokus från studierna.

– Det har varit några svåra månader. Jag kan inte få något bidrag från socialen eftersom vi har huslån, jag får inget från Försäkringskassan eftersom jag är gift och a-kassan får jag ingenting ifrån eftersom jag tar bidrag från CSN. Det är klart att det påverkar studierna, särskilt när jobbsökandet tar så mycket tid.

Jag vill ha lön för det jobb jag gör.

Om det inte hade löst sig till julen hade Teija Öberg varit tvungen att avsluta sin utbildning för att bli arbetslös på heltid. Men nu har hon fått jobb på ett callcenter. De har lovat minst åtta timmar i veckan. Och även om arbetet inte är så välbetalt betyder det att Teija kan fortsätta nästa termin också.

– Jag älskar IT, att bygga nätverk och meka med servrar. Men jag vill ha lön för det jobb jag gör. Jag hoppas att den här utbildningen för mig närmare det målet. Även om det är hårt slit på vägen.

Läs mer: Kan man plugga med a-kassa?

Lediga jobb
 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Extrastöd räddar a-kassan

  Antalet ansökningarna till Unionens a-kassa har nästan fördubblats under pandemin. Men väntetiderna har inte ökat i motsvarande grad – tack vare extra stöd till kundtjänsten och nyanställningar.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.