A-kassan kritisk till lagförslag

Publicerad 8 oktober 2009, kl 13:13

Efter årsskiftet kommer drygt 50 000 tidigare sjukskrivna att föras över till Arbetsförmedlingen. För att så många som möjligt ska kunna få en ersättning motsvarande a-kassan när de deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder föreslås en rad tillfälliga ändringar i lagen.

- Det finns ingen som är negativ till att man försöker rädda inkomsten för den här gruppen. Men vi tycker att det måste göras på ett hanterbart sätt, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa.

Bland annat föreslår Socialdepartementet att den överhoppningsbara tiden, det vill säga tid som inte räknas med när a-kassan ska bestämma vilka 12 månader som ersättningen ska beräknas på, förlängs från fem till sju år. Överhoppningsbar tid kan till exempel vara föräldraledighet, tid med sjukpenning eller sjukersättning.

- En sak som oroar oss är att vi får så många begrepp att hålla reda på. Överhoppningsbar tid är obegränsad för vissa, fem år, sju år och tio år för andra. Det blir svårt med alla nödlösningar, säger Inger Lindström.

- Dessutom blir det väldigt komplicerat. Hur ska man kunna fastställa nivån på ersättningen om det ligger tio år tillbaka i tiden? Det blir oerhört krävande för den arbetslöse att få fram alla underlag som ska ligga till grund för vårt beslut.

Även utan lagändring anser a-kassorna att beräkningarna av ersättningen borde förenklas.

- Vi gör en oerhört omfattande beräkning i dag. Ofta handlar det om små skillnader. Vi skulle vilja ha en schablonberäkning i stället, säger Inger Lindström.

Ett annat förslag från Socialdepartementet rör förnyat medlemskap i en a-kassa. Den som lämnade a-kassan efter den 1 januari 2007 ska anses uppfylla medlemsvillkoret om han eller hon förnyar sitt medlemskap senast den 31 december 2010. Normalt tar det tre månader att uppfylla medlemsvillkoret.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.