Annons

A-kassan kritisk till lagförslag

Publicerad 8 oktober 2009, kl 13:13

Efter årsskiftet kommer drygt 50 000 tidigare sjukskrivna att föras över till Arbetsförmedlingen. För att så många som möjligt ska kunna få en ersättning motsvarande a-kassan när de deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder föreslås en rad tillfälliga ändringar i lagen.

- Det finns ingen som är negativ till att man försöker rädda inkomsten för den här gruppen. Men vi tycker att det måste göras på ett hanterbart sätt, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa.

Bland annat föreslår Socialdepartementet att den överhoppningsbara tiden, det vill säga tid som inte räknas med när a-kassan ska bestämma vilka 12 månader som ersättningen ska beräknas på, förlängs från fem till sju år. Överhoppningsbar tid kan till exempel vara föräldraledighet, tid med sjukpenning eller sjukersättning.

- En sak som oroar oss är att vi får så många begrepp att hålla reda på. Överhoppningsbar tid är obegränsad för vissa, fem år, sju år och tio år för andra. Det blir svårt med alla nödlösningar, säger Inger Lindström.

- Dessutom blir det väldigt komplicerat. Hur ska man kunna fastställa nivån på ersättningen om det ligger tio år tillbaka i tiden? Det blir oerhört krävande för den arbetslöse att få fram alla underlag som ska ligga till grund för vårt beslut.

Även utan lagändring anser a-kassorna att beräkningarna av ersättningen borde förenklas.

- Vi gör en oerhört omfattande beräkning i dag. Ofta handlar det om små skillnader. Vi skulle vilja ha en schablonberäkning i stället, säger Inger Lindström.

Ett annat förslag från Socialdepartementet rör förnyat medlemskap i en a-kassa. Den som lämnade a-kassan efter den 1 januari 2007 ska anses uppfylla medlemsvillkoret om han eller hon förnyar sitt medlemskap senast den 31 december 2010. Normalt tar det tre månader att uppfylla medlemsvillkoret.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Pappor med högre lön tar ut fler dagar

  Föräldrar med låga löner tar ut fler dagar med föräldrapenning under barnets första år, enligt Försäkringskassan. En annan studie visar dock att pappor som tjänar bra tar ut mer föräldraledighet än fäder med lägre inkomst.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.