A-kassan välkomnar slopad avgift

Publicerad 3 juli 2013, kl 16:16

Regeringen vill ta bort de kritiserade a-kasseavgifterna, vilket innebär att 2,3 miljoner löntagare kommer att få sänkt a-kasseavgift.
- Vi har hela tiden varit emot de där avgifterna. Så för vår del är det ett väldigt positivt besked, säger Inger Lindström, kassaföreståndare.

Under en presskonferens i Almedalen presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt en rad förslag inom arbetsmarknadsområdet. En av nyheterna var att Moderaterna vill ta bort de så kallade differentierade arbetslöshetsavgifterna. Förslaget innebär att 2,3 miljoner löntagare kommer att få sänkt a-kasseavgift från och med årsskiftet.

Initiativet att slopa avgifterna till staten välkomnas av Unionens a-kassa.
- Administrationen kommer att bli mycket enklare och mer förutsägbart när alla kassor betalar samma avgift. I dag har vi en grundavgift och i den ingår administration och finansieringsavgift, utöver det har vi arbetslöshetsavgiften som medför en stor kostnad för den enskilde. Arbetslöshetsavgiften innebär att 33 procent av det vi betalar ut i ersättning ska vi betala tillbaka till staten, vilket gör att det varierar väldigt mycket från månad till månad, säger Inger Lindström.

Konsekvensen av Moderaternas förslag kommer att bli en lägre kostnad för den enskilde medlemmen och ett mer rättvist system, enligt Inger Lindström.
- Vi anser att man ska hålla sig till den kassan där man har sitt verksamhetsområde. Men i dag kan man söka sig till en kassa med lägre avgift, vilket leder till en konstig konkurrens. Jobbar man till exempel inom hotell- och restaurang, som har en hög avgift, och har en akademisk utbildning kan man gå in i AEA i stället och betala väldigt lite. Då blir trycket för dem är kvar mycket större. Vi tycker att systemet bör vara någorlunda solidariskt och så är det inte idag, säger hon.

Innebär detta att Unionens a-kasseavgift kommer att hamna närmare AEA:s nivå?
-
Det skulle jag tro, för det är arbetslöshetsavgiften som är den stora skillnaden mellan kassorna.

Fotnot: AEA = Akademikernas a-kassa

Fakta

Differentierade arbetslöshetsavgifter

2007 införde Alliansregeringen förändringar i a-kasseavgiften som innebar att den kopplades till arbetslösheten inom varje respektive område. Tanken var att lönerna skulle hållas nere och därmed fler jobb skapas. Men modellen har fått hård kritik eftersom den ledde till att många valde att lämna a-kassan till följd av de höjda avgifterna.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Ingen a-kassa utan arbetsgivar­intyg

  Arbetslösa kan få vänta länge på a-kassans ersättning. Ofta på grund av att arbetsgivarna inte skriver det intyg som krävs.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Orättvis lag drabbar fackligt aktiva

  Personer som haft fackliga uppdrag kan förlora ekonomiskt om de blir arbetslösa. Det vet Thomas Ackelid, som inte får full a-kassa. Men nu väntas regeringen föreslå en lagändring.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Ljus framtid för välutbildade

  Arbetsmarknaden är fortsatt het för personer med utbildning. För ingenjörer, tekniker och systemutvecklare ser det riktigt ljust ut. Men högkonjunkturen är på väg att mattas av.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.