Annons

A-kasseavgift kan sänkas

Publicerad 3 maj 2010, kl 10:50

Arbetslösheten steg inte som väntat bland medlemmarna i Unionens a-kassa. Därför kan nu avgiften sänkas med 10 kronor.
- Vi tycker oss ha sett att arbetslösheten ligger ganska konstant sedan sista kvartalet 2009. Den sjunker inte, men den stiger inte heller, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

En extrastämma beslutade i höstas att höja avgiften från den 1 januari i år. Anledningen var att man förväntade sig högre arbetslöshet. Sedan 2007 påverkar arbetslösheten i en a-kassa avgiften. Kassor med låg arbetslöshet har alltså lägre avgift än kassor med hög arbetslöshet.

I dagsläget ligger avgiften till Unionens a-kassa på 237 kronor per månad för dem som inte är medlemmar i fackförbundet och 234 kronor för dem som också är medlemmar i Unionen.

Avgiften består av flera delar, dels en grundavgift som ligger på 99 kronor, dels en arbetslöshetsavgift som utgör 138 respektive 135 kronor. Merparten av pengarna går till statskassan. Runt 20 kronor av de 237 kronorna går till a-kassans administration.

När avgiftssystemet förändrades i januari 2007 var det runt en halv miljon människor som valde att lämna försäkringen. Även om det skett en återgång är det långt kvar tills man är uppe i samma medlemsantal som 2006.

Den 21 maj ska a-kassans stämma besluta om avgiftssänkningen.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Unionen stämmer varv

  En arbetsledare på ett båtvarv avskedades för att han ska ha krävt pengar från underleverantörer för att de ska ges fortsatta uppdrag. Arbetsledaren bestrider arbetsgivarens anklagelser och nu har Unionen stämt båtvarvet.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.