A-kasseavgift kan sänkas

Publicerad 3 maj 2010, kl 10:50

Arbetslösheten steg inte som väntat bland medlemmarna i Unionens a-kassa. Därför kan nu avgiften sänkas med 10 kronor.
- Vi tycker oss ha sett att arbetslösheten ligger ganska konstant sedan sista kvartalet 2009. Den sjunker inte, men den stiger inte heller, säger Inger Lindström, chef för Unionens a-kassa.

En extrastämma beslutade i höstas att höja avgiften från den 1 januari i år. Anledningen var att man förväntade sig högre arbetslöshet. Sedan 2007 påverkar arbetslösheten i en a-kassa avgiften. Kassor med låg arbetslöshet har alltså lägre avgift än kassor med hög arbetslöshet.

I dagsläget ligger avgiften till Unionens a-kassa på 237 kronor per månad för dem som inte är medlemmar i fackförbundet och 234 kronor för dem som också är medlemmar i Unionen.

Avgiften består av flera delar, dels en grundavgift som ligger på 99 kronor, dels en arbetslöshetsavgift som utgör 138 respektive 135 kronor. Merparten av pengarna går till statskassan. Runt 20 kronor av de 237 kronorna går till a-kassans administration.

När avgiftssystemet förändrades i januari 2007 var det runt en halv miljon människor som valde att lämna försäkringen. Även om det skett en återgång är det långt kvar tills man är uppe i samma medlemsantal som 2006.

Den 21 maj ska a-kassans stämma besluta om avgiftssänkningen.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Stor oro bland kulturarbetare

  Över 1 800 kulturarbetare har under mars månad anslutit sig till Unionens a-kassa. Det är ingen tvekan om att coronakrisen har en stor påverkan på kultursverige. En av dem som är oroliga för framtiden är Hanna Olsson Lanneberg på Uppsala Konsert & Kongress.

 • Läs även...

  Nu får Gunnar leva på sin frus lön

  Många egenföretagare är i kris till följd av coronasmittan. För två veckor sedan hade Gunnar Söderberg redan 15 föreläsningar inbokade under våren. Nu är de flesta avbokade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.