Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

A-kasseregler upprör

"Rena gangstermetoder" säger upprörda medlemmar i Västsverige. Detta därför att de, trots betalda avgifter, inte har rätt till ersättning från a-kassan.
Lisbeth Nieminen Publicerad 25 februari 2008, kl 13:41

A-kassemedlemmarna som har varit borta från arbetsmarknaden i minst fem år är inte berättigade till ersättning. Medlemskapet i a-kassan består så länge de inte har begärt utträde. Men för att få a-kasseersättning måste de först återkvalificera sig. Bland annat genom att arbeta minst sex månader under ett år.

En av de uppbragda är Unionen-medlemmen Annick Töpel. I höstas hade hon haft sjuk- och aktivitetsersättning i fem år. Utan sin vetskap förlorade hon därför rätt till ersättning. Vid årsskiftet började Unionen dra en ny och högre avgift via autogiro. Töpel känner sig lurad. Varför skulle hon betala när hon inte hade rätt till ersättning? Och hur kunde a-kassan dra ett högre belopp från autogirot utan att hon hade blivit tillfrågad? Hon spärrade kontot.

Lena Stenmark på Unionen i Göteborg:
- Vid autogiro godkänner man att avgiften dras från kontot. Den kan gå upp och den kan gå ner. Man behöver inte göra nytt medgivande varje gång. I och med övergången till Unionen höjdes avgiften. Vi skickade brev om saken till alla medlemmar. Liksom om regelförändringarna i a-kassan som riksdagen tog beslut om i höstas.

Genom att statsbidragen minskat har det blivit betydligt dyrare att vara försäkrad. En nyordning är att även sjukskrivna ska debiteras med en högre avgift (i dag 242 kr). HTF, Sif och sedermera Unionen har på olika vis protesterat mot försämringarna.

Medlemmar som har kommit till tals i Göteborgs-Posten säger att de inte har informerats om "femårsspärren". De frågar sig varför de ska fortsätta att betala till a-kassan när de inte har rätt till ersättning. Det kommenterar Anna-Lena Leksell på Unionens a-kassa i Stockholm så här:

- Man betalar avgift till en förening så länge man är medlem. Det gäller även a-kassan. Att man en längre tid av olika skäl inte har arbetat betyder inte att det förhållandet kommer att vara för alltid. En långtidssjukskriven kan bli frisk, få arbete och återfå sin rätt till ersättning. Det samma gäller en som länge har varit arbetslös.

- Det är inte ovanligt att vi av olika skäl ger avslag på utbetalning av a-kassa - vår skyldighet om villkoren inte är uppfyllda. Medlemskapet är frivilligt och det är självklart att vi inte i efterhand kan betala tillbaka medlemsavgifter. Jämför att man har betalat hemförsäkring i tio år utan att ha utnyttjat försäkringen. Skulle någon komma på tanken att begära tillbaka de inbetalda premierna?

Den som anser sig betala fel avgift till a-kassan kan skriftligt begära omprövning. A-kassan vidarebefordrar ärendet till Inspektionen för a-kasseförsäkringen för beslut. Man kan också skriva brev till a-kassans styrelse och till Unionens förbundsstyrelse.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.