Annons
Annons

A-kassorna slipper onödigt jobb

Publicerad 5 februari 2014, kl 15:01

Från första mars blir livet enklare för handläggarna på landets a-kassor. En ny teknisk lösning gör att antalet meddelanden från Arbetsförmedlingen om uteblivna aktivitetsrapporter halveras.

Sedan september i fjol ska den som söker jobb lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, Af, varje månad. I den ska man berätta vad man gjort för att komma ur arbetslösheten.  Lämnar man inte in sin rapport skickar Af ett meddelande till den a-kassa man tillhör. Följden kan bli att man förlorar sin a-kasseersättning.

Från början kalkylerade Af med att det skulle skickas ut 160 000 meddelanden per år, men ganska snart stod det klart att det handlar om betydligt större mängder. I slutet på januari hade det redan skickats ut 320 000 meddelanden. Omräknat till ett år hamnar man på en siffra på runt 800 000.

- Alla som är i Af:s system kan få ett meddelande, i ungefär hälften av fallen är det personer som inte sökt ersättningen och också sådana som inte gjort det på länge.  Det är till och med folk som slutade söka jobb 1999 som dyker upp, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Nu ska a-kassorna slippa det onödiga extrajobbet. Tack vare en ny teknisk lösning som SO har tagit fram tillsammans med Arbetsförmedlingen räknar man med att slippa runt hälften av dagens meddelanden.

- För a-kassorna har dessa onödiga meddelanden inneburit en stor arbetsbörda, varje meddelande måste tas om hand. Värst har det varit för Alfakassan som får meddelanden om alla som inte är medlemmar någonstans, säger Melker Ödebrink.

Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa, instämmer i att det kommer att bli en lättnad.

- Den här ändringen är något som varit starkt eftertraktat av oss. Runt 40 procent av meddelandena som vi får kommer att försvinna.

Unionens a-kassa får mellan 5 000 och 6 000 meddelanden varje månad.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Fyra av tio har bytt bort sin övertid

  Ungefär fyra av tio Unionenmedlemmar har bytt bort sin övertidsersättning mot extra semester. Det är dessa tidsbytare som jobbar mest övertid, men sammanlagt jobbade tjänstemännen i Sverige 1,5 miljoner timmar över varje vecka i fjol visar nya siffror.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Sa upp sig efter kränkningar – mister a-kassa

  Kvinnan utsattes för kränkningar av sin arbetsgivare. Men innan hon sa upp sig borde hon ha gjort större ansträngningar för att komma till rätta med problemen, enligt en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Parterna ska utreda ny modell för a-kassa

  Arbetsmarknadens parter ska utreda om dagens statligt finansierade a-kassa kan ersättas med en kollektivavtalad modell, rapporterar Ekot och hänvisar till egna källor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.