Annons
Annons

A-kassorna slipper onödigt jobb

Publicerad 5 februari 2014, kl 15:01

Från första mars blir livet enklare för handläggarna på landets a-kassor. En ny teknisk lösning gör att antalet meddelanden från Arbetsförmedlingen om uteblivna aktivitetsrapporter halveras.

Sedan september i fjol ska den som söker jobb lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, Af, varje månad. I den ska man berätta vad man gjort för att komma ur arbetslösheten.  Lämnar man inte in sin rapport skickar Af ett meddelande till den a-kassa man tillhör. Följden kan bli att man förlorar sin a-kasseersättning.

Från början kalkylerade Af med att det skulle skickas ut 160 000 meddelanden per år, men ganska snart stod det klart att det handlar om betydligt större mängder. I slutet på januari hade det redan skickats ut 320 000 meddelanden. Omräknat till ett år hamnar man på en siffra på runt 800 000.

- Alla som är i Af:s system kan få ett meddelande, i ungefär hälften av fallen är det personer som inte sökt ersättningen och också sådana som inte gjort det på länge.  Det är till och med folk som slutade söka jobb 1999 som dyker upp, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Nu ska a-kassorna slippa det onödiga extrajobbet. Tack vare en ny teknisk lösning som SO har tagit fram tillsammans med Arbetsförmedlingen räknar man med att slippa runt hälften av dagens meddelanden.

- För a-kassorna har dessa onödiga meddelanden inneburit en stor arbetsbörda, varje meddelande måste tas om hand. Värst har det varit för Alfakassan som får meddelanden om alla som inte är medlemmar någonstans, säger Melker Ödebrink.

Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa, instämmer i att det kommer att bli en lättnad.

- Den här ändringen är något som varit starkt eftertraktat av oss. Runt 40 procent av meddelandena som vi får kommer att försvinna.

Unionens a-kassa får mellan 5 000 och 6 000 meddelanden varje månad.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Vikt och utseende avgör om du får jobb

  Många anser att de diskriminerats vid anställningsintervjuer. Vanligast är åldersdiskriminering – men många uppger också att de nekats ett jobb på grund av hur de ser ut.