Annons

A-kassorna slipper onödigt jobb

Publicerad 5 februari 2014, kl 15:01

Från första mars blir livet enklare för handläggarna på landets a-kassor. En ny teknisk lösning gör att antalet meddelanden från Arbetsförmedlingen om uteblivna aktivitetsrapporter halveras.

Sedan september i fjol ska den som söker jobb lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen, Af, varje månad. I den ska man berätta vad man gjort för att komma ur arbetslösheten.  Lämnar man inte in sin rapport skickar Af ett meddelande till den a-kassa man tillhör. Följden kan bli att man förlorar sin a-kasseersättning.

Från början kalkylerade Af med att det skulle skickas ut 160 000 meddelanden per år, men ganska snart stod det klart att det handlar om betydligt större mängder. I slutet på januari hade det redan skickats ut 320 000 meddelanden. Omräknat till ett år hamnar man på en siffra på runt 800 000.

- Alla som är i Af:s system kan få ett meddelande, i ungefär hälften av fallen är det personer som inte sökt ersättningen och också sådana som inte gjort det på länge.  Det är till och med folk som slutade söka jobb 1999 som dyker upp, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Nu ska a-kassorna slippa det onödiga extrajobbet. Tack vare en ny teknisk lösning som SO har tagit fram tillsammans med Arbetsförmedlingen räknar man med att slippa runt hälften av dagens meddelanden.

- För a-kassorna har dessa onödiga meddelanden inneburit en stor arbetsbörda, varje meddelande måste tas om hand. Värst har det varit för Alfakassan som får meddelanden om alla som inte är medlemmar någonstans, säger Melker Ödebrink.

Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa, instämmer i att det kommer att bli en lättnad.

- Den här ändringen är något som varit starkt eftertraktat av oss. Runt 40 procent av meddelandena som vi får kommer att försvinna.

Unionens a-kassa får mellan 5 000 och 6 000 meddelanden varje månad.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

 • Läs även...

  TCO: Höj taket i a-kassan till 30 000 kronor i månaden

  TCO vill att taket i a-kassan höjs till 30 000 kronor i månaden. Men forskning visar att en höjd ersättningsnivå minskar viljan att söka jobb och att arbetslösheten ökar.

 • Läs även...

  Rekordmånga är sjukskrivna

  Antalet sjukskrivna tjänstemän har fördubblats de senaste tio åren. Kvinnor är sjukare än män – men allt fler män sjukskrivs på grund av psykiska diagnoser. Unionen tror att bättre rehabilitering på jobbet kan få ner sjuksiffrorna.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.