Annons
Annons
 • Niklas Hallstedt, tf chefredaktör och ansvarig utgivare för Kollega och Chef & Karriär. Foto: Christopher Hunt

Katastrofala chefer

Publicerad 28 augusti 2019, kl 17:00

Brist på empati och avsaknad av respekt för medarbetarna, självcentrerad och kontrollerande … Två gånger under mitt yrkesliv har jag haft chefer med dessa egenskaper.

Och jo, de här cheferna var inget annat än rena katastrofer för arbetsplatsen och medarbetarnas välmående. Sjukskrivningarna avlöste varandra och det gick snart inte en dag utan att folk grät i korridorerna.

Den erfarenheten är jag inte ensam om. Sju av tio av Unionens medlemmar har haft en chef som fått medarbetare att må dåligt, enligt den undersökning vi låtit göra. Det är inte konstigt – studier visar att personer med så kallade psykopatologiska drag är överrepresenterade på ledande poster.

Läs mer: Chefen från helvetet

Hur hanterar man då situationen? Många byter jobb. Ett alternativ som ingen borde tvingas till, men som kanske är nödvändigt för att undvika att bli sjuk.

Andra gör som jag, biter ihop och håller sig undan. Det är inte roligt, men kan fungera. Chefer som skadar verksamheten har trots allt ofta en kort livslängd – de ryker när arbetsgivaren så småningom inser hur det står till.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]

PS. Långtifrån alla chefer 14 är usla. 60 procent i vår undersökning har haft en riktigt bra chef!

 • Läs även...

  Kvinnor kan IT

  Att påstå att kvinnor inte passar att jobba med IT och tech är inte bara korkat och diskriminerande. Det är dessutom historielöst – för från början var programmering i högsta grad ett yrke för kvinnor.

 • Läs även...

  Ta hand om varandra

  Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?