Annons
Annons
 • Foto: Anders Wiklund / TT

KI vill se lägre lägstalöner

Publicerad 5 oktober 2016, kl 14:28

Se till att lönerna inte sticker i väg för mycket under högkonjunkturen och håll lägstalönerna nere för att öka möjligheterna för nyanlända att få jobb. Det är Konjunkturinstitutets råd till fack och arbetsgivarföreträdare inför den kommande avtalsrörelsen.

I sin årliga lönebildningsrapport konstaterar Konjunkturinstitutet, KI, att arbetslösheten är hög bland utrikes födda och särskilt bland dem som är lågutbildade.

En av orsakerna är de höga lägstalönerna, anser KI. Man menar att forskningen antagligen underskattar vilken betydelse lägstalöner har för sysselsättningen på lång sikt. Visserligen finns olika möjligheter till lönesubventioner, det vill säga att arbetsgivare får hela eller delar av lönekostnaden betald, redan i dag, men de är ofta tidsbegränsade och innebär en administrativ belastning för arbetsgivaren, hävdar KI som även påpekar att lönesubventionerna kan uppfattas som stigmatiserande för den anställde.

Här kan arbetsmarknadens parter göra en insats genom att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden anser KI, som även vill att fack och arbetsgivare ska se till att lönerna inte accelererar för mycket i tider av högkonjunktur.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sänkt arbetstid på SSAB

  Stålbranschen är hårt pressad av en minskad orderingång. För att spara pengar har nu därför SSAB erbjudit en stor majoritet av sina tjänstemän att gå ner i arbetstid, vilket 90 procent av dem har nappat på.

 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Tysklands största fack vill ha fyradagarsvecka

  Det tyska fackförbundet IG Metall vill korta arbetsveckan till fyra dagar. Syftet är att rädda jobb som försvinner när arbetsuppgifter automatiseras. Även i Sverige kan kortare arbetstid bli en het fråga i årets avtalsrörelse.