• En anställd går förbi parkerade bilar i Dongfengs fabrik i Wuhan, Kina. Foto: AP/TT

Kinesisk bilgigant ny Nevs-partner

Publicerad 17 augusti 2015, kl 09:29 Uppdaterad 17 augusti 2015, kl 13:41

Bilbolaget Nevs inleder samarbete med den kinesiska fordonstillverkaren Dongfeng. Det är "en av de ledande fordonskoncernerna i världen", säger Nevs vd Mattias Bergman i en kommentar.

Dongfeng är bland annat delägare i franska PSA, som tillverkar Peugeot och Citroën och har även ett samarbete med AB Volvo på lastbilssidan. Men enligt kommunikationschefen Mikael Östlund handlar det inte om någon ny majoritetsägare, utan om ett långsiktigt strategiskt partnerskap:

- När det gäller ägarbilden har vi ju sedan tidigare en delägare i staden Tianjin, det här handlar om ett samarbete om bland annat utveckling, säger han till TT.

I slutet av maj kom IT-företaget Beijing State Research Information Technology, SRIT in som delägare i Nevs. SRIT är ett bolag som ägs av den kinesiska staten och telekomjätten China Unicom och ligger i kuststaden Tianjin. Sedan tidigare äger också en annan kinesisk stad, Qingdao, 22 procent av Nevs.

Artikeln uppdateras under dagen.

Läs mer:
Färdigrekonstruerat för Nevs
Nevs lever vidare

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svenskar kvar på Volvo i Kina

  Efter Coronavirusets utbrott har flera svenska företag infört resestopp till Kina och satt anställda i karantän. Men en del personal löper fortfarande risk att bli sjuka eftersom de fortsätter jobba i Kina. Däribland ett hundratal på Volvo Cars.

 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.