Annons
Annons
 • Foto: Colourbox

Knepen som höjer din pension

Publicerad 14 februari 2017, kl 14:54

Är du orolig för att få en låg pension? Det finns några enkla knep för att höja den. Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF, ger sina bästa tips för en säkrare pensionärsekonomi.

Bland AMF:s sparare tar så många som en av fyra ut sin tjänstepension innan de fyller 65 år, sex av tio börjar ta ut pension samma månad som de fyller 65 år.

– Vi ser att det här ökar, allt fler börjar nalla på pensionen tidigare. Fascinerande få väljer att jobba några månader extra efter pensionsdagen, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, som i dag presenterade sin årliga pensionsrapport.

Visst kan det vara lockande att efter ett långt och kanske slitsamt yrkesliv få en lång obruten fritid. Men det finns också negativa aspekter av att ta ut pension tidigt. Till exempel om man skulle ångra sig och vilja börja jobba igen. En tidig pension påverkar exempelvis rätten till a-kassa och inkomstförsäkring.

– Trots att vi lever allt längre så tänker många människor att de inte ska göra det. Många vill göra kort uttag av tjänstepension. Det är en uppåtgående trend, säger han.

Medellivslängden var år 2015 84,1 år för kvinnor och 80,3 för män. Pensionspengarna ska med andra ord räcka länge för många av oss.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

Misströsta inte, det finns ett par enkla knep för att höja månadsutbetalningen. Ett är att ta bort återbetalningsskyddet, det vill säga den summa som make/maka/sambo, registrerad partner eller andra hand barn får om man dör. Den allra största effekten av att ta bort återbetalningsskyddet är när man redan är pensionär.  

– Den som saknar närstående bör definitivt välja bort återbetalningsskyddet. För en 65-åring med tjänstepension som betalas livet ut handlar det om en successiv höjning av pensionen. Den kan göra stor skillnad med upp till 10-20 procents höjning av tjänstepensionen över tid, säger Dan Adolphson.

Annars fördelas arvsvinsten, det vill säga de pengar som är kvar i en försäkring, mellan andra sparare som inte har återbetalningsskydd. Har man vuxna barn med egen ekonomi är det kanske inte heller lika viktigt att behålla återbetalningsskyddet. Familjesituationen avgör behovet.

– Det finns en annan möjlighet att plussa på sin egen ekonomi när man rundar av sitt yrkesliv. Från det år man fyller 66 år är skatten lägre både på arbete och tjänstepension, säger han.

Då blir det skattelättnader på lönen, på grund av jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Störst är skattelättnaderna de på låga inkomster. Höjt grundavdrag gör också att skatten blir lägre även på tjänstepensionen från samma ålder.

Läs mer: Därför ska du öppna det orange kuvertet

Ett tredje sätt att, om inte höja, så åtminstone bevaka sin pension är att inte enbart hålla koll på det orange kuvertet från Min pension eller göra en pensionsprognos på minpenson.se. Det anger bara bruttopensionen. Därför är det bra att också gå in på Skatteverkets räknesnurra där man skriver in födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår.

– Det borde vara ett större intresse att jobba lite längre, säger Dan Adolphson.

Text: Cajsa Högberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.