Annons
 • Foto: Colourbox

Knepen som höjer din pension

Publicerad 14 februari 2017, kl 14:54

Är du orolig för att få en låg pension? Det finns några enkla knep för att höja den. Dan Adolphson, trygghetsekonom på pensionsbolaget AMF, ger sina bästa tips för en säkrare pensionärsekonomi.

Bland AMF:s sparare tar så många som en av fyra ut sin tjänstepension innan de fyller 65 år, sex av tio börjar ta ut pension samma månad som de fyller 65 år.

– Vi ser att det här ökar, allt fler börjar nalla på pensionen tidigare. Fascinerande få väljer att jobba några månader extra efter pensionsdagen, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, som i dag presenterade sin årliga pensionsrapport.

Visst kan det vara lockande att efter ett långt och kanske slitsamt yrkesliv få en lång obruten fritid. Men det finns också negativa aspekter av att ta ut pension tidigt. Till exempel om man skulle ångra sig och vilja börja jobba igen. En tidig pension påverkar exempelvis rätten till a-kassa och inkomstförsäkring.

– Trots att vi lever allt längre så tänker många människor att de inte ska göra det. Många vill göra kort uttag av tjänstepension. Det är en uppåtgående trend, säger han.

Medellivslängden var år 2015 84,1 år för kvinnor och 80,3 för män. Pensionspengarna ska med andra ord räcka länge för många av oss.

Läs mer: Så höjer du din tjänstepension

Misströsta inte, det finns ett par enkla knep för att höja månadsutbetalningen. Ett är att ta bort återbetalningsskyddet, det vill säga den summa som make/maka/sambo, registrerad partner eller andra hand barn får om man dör. Den allra största effekten av att ta bort återbetalningsskyddet är när man redan är pensionär.  

– Den som saknar närstående bör definitivt välja bort återbetalningsskyddet. För en 65-åring med tjänstepension som betalas livet ut handlar det om en successiv höjning av pensionen. Den kan göra stor skillnad med upp till 10-20 procents höjning av tjänstepensionen över tid, säger Dan Adolphson.

Annars fördelas arvsvinsten, det vill säga de pengar som är kvar i en försäkring, mellan andra sparare som inte har återbetalningsskydd. Har man vuxna barn med egen ekonomi är det kanske inte heller lika viktigt att behålla återbetalningsskyddet. Familjesituationen avgör behovet.

– Det finns en annan möjlighet att plussa på sin egen ekonomi när man rundar av sitt yrkesliv. Från det år man fyller 66 år är skatten lägre både på arbete och tjänstepension, säger han.

Då blir det skattelättnader på lönen, på grund av jobbskatteavdrag och höjt grundavdrag. Störst är skattelättnaderna de på låga inkomster. Höjt grundavdrag gör också att skatten blir lägre även på tjänstepensionen från samma ålder.

Läs mer: Därför ska du öppna det orange kuvertet

Ett tredje sätt att, om inte höja, så åtminstone bevaka sin pension är att inte enbart hålla koll på det orange kuvertet från Min pension eller göra en pensionsprognos på minpenson.se. Det anger bara bruttopensionen. Därför är det bra att också gå in på Skatteverkets räknesnurra där man skriver in födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår.

– Det borde vara ett större intresse att jobba lite längre, säger Dan Adolphson.

Text: Cajsa Högberg
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Flera risker med flexpension

  Flexpension riskerar att användas som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft och kan leda till att fler lockas att lämna arbetslivet i förtid. Det hävdar Pensionsmyndigheten i en rapport.

 • Läs även...

  Bara 4 av 10 är beredda att jobba längre

  Trots att man kommer att få svårt att klara sig på pensionen är de flesta ovilliga att förlänga sina arbetsliv, visar en ny undersökning. En anledning är att de upplever sina arbeten som alltför psykiskt påfrestande.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Undvik att förlora på att vara föräldraledig

  Pensionen behöver inte påverkas av föräldraledigheten. Men för de som är äldre än 39 år gäller det att se till att tjänstepensionen betalas in som vanligt under frånvaron.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Arbetsgivarmiss ska inte leda till utvisning

  Att arbetsgivare gjort smärre missar genom att exempelvis betala för låg lön under kortare perioder ska inte längre tvinga arbetskraftsinvandrare att lämna landet. Bra, tycker Unionen om förslaget som regeringens utredare lagt fram.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.