Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Kolla nya jobbet innan du tackar ja

Alla jobb är faktiskt inte bättre än inget jobb. Oseriösa arbetsgivare kan lura dig på pengar och försämra dina chanser att få nytt jobb. Så kolla alltid nya jobbet innan du tackar ja.
Johanna Rovira Publicerad 11 mars 2016, kl 14:38
Colourbox
Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja till ett nytt jobb. Colourbox

Är du arbetslös eller vantrivs på ditt nuvarande jobb kanske du är benägen att ta vilket ledigt arbete som helst. Men det kan faktiskt vara en usel idé. Unionen får ofta samtal från medlemmar som hamnat i kläm hos oseriösa arbetsgivare. Har du otur får du inte bara jobba gratis utan kan till och med förlora pengar. Ett företags dåliga rykte kan dessutom svärta ditt CV.

Ombudsmannen Ted Pellikaan har tidigare slagit larm om ett dammsugarföretag som systematiskt blåser anställda på lön och tvingar försäljarna att betala nödvändiga utgifter ur egen ficka. Men eftersom företaget inte ger skriftliga avtal till sina anställda, har förbundet svårt att bevisa något.

– Det är bra mycket svårare att få rätt när det inte finns skriftliga avtal. Får du inget skrivet avtal är det en varningsklocka, säger Ted Pellikaan.

Att svartlista företag innebär en lång process. Dessutom händer det ofta att bolag går upp i rök, när dess organisationsnummer väl hamnar på svarta listan.  Sedan dyker bolaget upp igen, under annat namn och med nytt organisationsnummer.

Dammsugarföretaget Ted Pellikaan slog larm om är ett sådant företag som upprepade gånger dyker upp i nya konstellationer.  Just nu håller Ted Pellikaan ögonen på ett företag som säljer värmepumpar samt ett telefonförsäljarföretag som båda verkar vara ute på svajig mark.

– I det ena fallet utlovades en oprövad person en jätteflott tjänstebil och fet provision. Mitt generella råd är att när något verkar för bra för att vara sant, då är det inte sant.

– Många företag lovar guld och gröna skogar och provisioner på 20 till 30 tusen i månaden, men det är inte så verkligheten ser ut. Du kan bli tvungen att lägga ut pengar själv för bensin och sedan måste du uppfylla vissa kvoter för att ens kunna plocka ut din garantilön.

Det andra företaget som fått Ted Pellikaan att dra öronen åt sig söker folk från 14 år som säljare.

– Visst är det bra att ungdomar får jobb, men i min värld kan företag som rekryterar 14-åringar, när det finns köer på arbetsförmedlingen, inte ha rent mjöl i påsen. Unga som inte ställer så höga krav och inte vet hur det går till på arbetsmarknaden, kan lätt utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Ted Pellikaans främsta tips för att undvika skumma arbetsgivare är att googla företaget och vända sig till facket innan du tackar ja till jobbet.

– Vi ser ju om ett företag har återkommande problem. Jag har avrått medlemmar att ta jobb, för att de inte ska råka illa ut, säger Ted Pellikaan.

Checklista innan du skriver på:

  1. Finns det kollektivavtal? Om inte - gör en grundlig research. Våga fråga runt bland folk som jobbat där.
  2. Googla både chefen och företaget. Kolla företaget på sajter som Reco, Rejta och Cint.
  3. Bolagsverket kan bidra med information om företagets ekonomi. Facket kan se om det finns skäl att dra öronen åt sig.
  4. Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja. Be om rådrum för att gå igenom avtalet.
  5. Lusläs avtalet. Vänd dig till facket om du behöver hjälp att tolka formuleringar och upptäcka varningssignaler.
Söka jobb

Kravet: Jobba på distans – annars får det vara

Tjänstemän tackar nej till jobb om distansarbete inte är möjligt. Mest sugna på att arbeta hemifrån är äldre och stockholmare.
David Österberg Publicerad 11 december 2023, kl 15:29
En man som jobbar hemifrån vid sin dator
Medelålders stockholmare är den grupp som helst sitter hemma och jobbar, enligt undersökningen. Foto: Shutterstock

Efter pandemin distansarbetar vi som aldrig förr. Möjligheten att arbeta hemifrån är också viktig för tjänstemän som letar nytt jobb. 4 av 10 skulle tacka nej till ett arbete som inte tillåter distansjobb, enligt en rapport från forskningsinstitutet Ratio.

Äldre vill jobba på distans

Mest negativa till ständigt kontorsarbete är äldre. I åldersgruppen 36-64 år svarar 52 procent att de ”troligtvis inte” eller ”absolut inte” kan tänka sig att jobba på en arbetsplats som inte erbjuder distansarbete.

– Det här är viktigt för arbetsgivare att känna till. Om en person har två jobb att välja mellan och det ena inte erbjuder distansarbete, finns en risk att personen tackar nej till det, sa rapportförfattaren Jonas Grafström på ett seminarium där studien presenterades.

Vill byta jobb för att få arbeta på distans

Yngre är betydligt positivare till att enbart jobba från kontoret. Inom åldersgruppen 18-25 år svarar 77 procent att de absolut eller troligen skulle arbeta på ett kontor utan distansjobb. 19 procent svarar att de inte skulle göra det.

Flera andra undersökningar har kommit till liknande slutsatser. Enligt en rapport från it-företaget Global connect skulle 30 procent av svenskarna välja bort ett jobb där man måste vara på kontoret alla dagar. 44 procent svarade att de hade funderat på att byta jobb för att kunna jobba hemifrån mer.

I en undersökning från företaget Owl lab svarar 42 procent att de skulle söka nytt jobb om de blev tvungna att återvända till kontoret på heltid.

Äldre jobbar mest på distans

Viljan att jobba hemifrån skiljer sig stort mellan åldersgrupper och mellan olika delar av Sverige. Äldre och stockholmare jobbar mest på distans.

 

Distansarbete i olika åldrar, dagar/vecka

18-25    26-35     36-49      49-64

1,2          1,7           1,9           2,0

 

Distansarbete i olika regioner, dagar/vecka

Stockholm                         2,1

Malmö                               1,9

Östra mellansverige        1,9

Norra mellansverige        1,9

Göteborg                           1,8

Sydsverige                         1,6

Västsverige                        1,4

Småland                            1,4

Norra Sverige                    1,4