Annons
Annons
 • Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja till ett nytt jobb. Foto: Colourbox

Kolla nya jobbet innan du tackar ja

Publicerad 11 mars 2016, kl 14:38

Alla jobb är faktiskt inte bättre än inget jobb. Oseriösa arbetsgivare kan lura dig på pengar och försämra dina chanser att få nytt jobb. Så kolla alltid nya jobbet innan du tackar ja.

Är du arbetslös eller vantrivs på ditt nuvarande jobb kanske du är benägen att ta vilket ledigt arbete som helst. Men det kan faktiskt vara en usel idé. Unionen får ofta samtal från medlemmar som hamnat i kläm hos oseriösa arbetsgivare. Har du otur får du inte bara jobba gratis utan kan till och med förlora pengar. Ett företags dåliga rykte kan dessutom svärta ditt CV.

Ombudsmannen Ted Pellikaan har tidigare slagit larm om ett dammsugarföretag som systematiskt blåser anställda på lön och tvingar försäljarna att betala nödvändiga utgifter ur egen ficka. Men eftersom företaget inte ger skriftliga avtal till sina anställda, har förbundet svårt att bevisa något.

– Det är bra mycket svårare att få rätt när det inte finns skriftliga avtal. Får du inget skrivet avtal är det en varningsklocka, säger Ted Pellikaan.

Att svartlista företag innebär en lång process. Dessutom händer det ofta att bolag går upp i rök, när dess organisationsnummer väl hamnar på svarta listan.  Sedan dyker bolaget upp igen, under annat namn och med nytt organisationsnummer.

Dammsugarföretaget Ted Pellikaan slog larm om är ett sådant företag som upprepade gånger dyker upp i nya konstellationer.  Just nu håller Ted Pellikaan ögonen på ett företag som säljer värmepumpar samt ett telefonförsäljarföretag som båda verkar vara ute på svajig mark.

– I det ena fallet utlovades en oprövad person en jätteflott tjänstebil och fet provision. Mitt generella råd är att när något verkar för bra för att vara sant, då är det inte sant.

– Många företag lovar guld och gröna skogar och provisioner på 20 till 30 tusen i månaden, men det är inte så verkligheten ser ut. Du kan bli tvungen att lägga ut pengar själv för bensin och sedan måste du uppfylla vissa kvoter för att ens kunna plocka ut din garantilön.

Det andra företaget som fått Ted Pellikaan att dra öronen åt sig söker folk från 14 år som säljare.

– Visst är det bra att ungdomar får jobb, men i min värld kan företag som rekryterar 14-åringar, när det finns köer på arbetsförmedlingen, inte ha rent mjöl i påsen. Unga som inte ställer så höga krav och inte vet hur det går till på arbetsmarknaden, kan lätt utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.

Ted Pellikaans främsta tips för att undvika skumma arbetsgivare är att googla företaget och vända sig till facket innan du tackar ja till jobbet.

– Vi ser ju om ett företag har återkommande problem. Jag har avrått medlemmar att ta jobb, för att de inte ska råka illa ut, säger Ted Pellikaan.

Checklista innan du skriver på:

 1. Finns det kollektivavtal? Om inte - gör en grundlig research. Våga fråga runt bland folk som jobbat där.
 2. Googla både chefen och företaget. Kolla företaget på sajter som Reco, Rejta och Cint.
 3. Bolagsverket kan bidra med information om företagets ekonomi. Facket kan se om det finns skäl att dra öronen åt sig.
 4. Begär skriftligt avtal med villkor och lön innan du tackar ja. Be om rådrum för att gå igenom avtalet.
 5. Lusläs avtalet. Vänd dig till facket om du behöver hjälp att tolka formuleringar och upptäcka varningssignaler.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Anna fick hjälp att gå vidare i arbetslivet

  Även den som är visstidsanställd kan ha rätt till personlig hjälp att gå vidare i arbetslivet, vilket många tycks missa. Anna Malm Christensen är glad att hon inte gjorde det.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.