• Trevlig sommar! Önskar Kollega. Foto: Olandsfokus/Colourbox

Kollega är åter 12 augusti

Publicerad 5 juli 2019, kl 14:13

Nu tar Kollega semester och hoppas att du snart gör detsamma. Vi är tillbaka den 12 augusti. Under tiden har vi samlat våra bästa artiklar om semester. Trevlig sommar önskar Kollega!

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti enligt semesterlagen. Vissa kollektivavtal berättigar dig till ännu fler veckor, medan vissa i stället begränsar semesterrätten till tre veckors sammanhängande ledighet.

Semesterlagen kan vara ganska snårig och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Här är tio saker som kan vara bra att ha koll på.

Läs mer: 10 saker varje anställd behöver veta om semester

Det är viktigt för välbefinnandet att koppla bort jobbet under ledigheten. Har du svårt att bestämma vad du ska skriva i ditt autosvar på mejlen? Här är tio svar som kanske inte är särskilt proffsiga, men väl så roliga.

Läs mer: 10 roligaste autosvaren

Visste du att du faktiskt kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom genom att vara ledig från jobbet?

Läs mer: Semester bra för hjärtat

Vad gör du om du blir sjuk under din välbehövliga ledighet? Eller om barnen blir sjuka? Här är Försäkringskassans bästa tips!

Läs mer: Sjuk på semestern – så gör du!

Även om du har beviljats ledighet och redan inlett din semester har chefen faktiskt rätt att avbryta din ferie. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Läs mer: Chefen har rätt att avbryta din semester

Löntagare blir svindlade på miljoner varje år för att de inte har koll på sina rättigheter. Särskilt anställda med provisionslön bör se till att inte bli blåsta på semestertillägget.

Läs mer: Provisionslön? Se upp med semestertillägget!

Även om det fortfarande är lååångt kvar innan du ska börja jobba igen finns det knep för hur du slipper jobbångesten när det väl är dags.

Läs mer: Så kommer du tillbaka efter semestern

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-07-25.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Semester är bra för hjärtat

  Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Tydliga klasskillnader i semestervanor

  Det finns tydliga skillnader i hur arbetare och tjänstemän semestrar. Tjänstemän har i betydligt högre utsträckning möjlighet att åka på resor eller tillbringa semestern i fritidshus eller husvagn. Och skillnaderna ökar.

 • Läs även...

  Het trend att vandra på semestern

  Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.