• Foto: Colourbox

Kollega är tillbaka 13 augusti

Publicerad 21 juni 2018, kl 10:44

Nu tar Kollega semester och hoppas att du snart gör detsamma. Vi är tillbaka den 13 augusti. Under tiden har vi samlat våra bästa artiklar om semester. Trevlig sommar önskar Kollega!

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti enligt semesterlagen. Vissa kollektivavtal berättigar dig till ännu fler veckor, medan vissa i stället begränsar semesterrätten till tre veckors sammanhängande ledighet.

Semesterlagen kan vara ganska snårig och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Här är tio vanliga missförstånd.

Läs mer: Tio myter om din semester

Vad gör du om du blir sjuk under din välbehövliga ledighet? Eller om barnen blir sjuka? Här är Försäkringskassans bästa tips!

Läs mer: Sjuk på semestern – så gör du!

Även om du har beviljats ledighet och redan inlett din semester har chefen faktiskt rätt att avbryta din ferie. Men det måste finnas mycket starka skäl, annars kan du få skadestånd.

Läs mer: Chefen har rätt att avbryta din semester

Oavsett hur du tillbringar sommarsemestern – glöm inta att koppla av och koppla bort jobbet! Många tjänstemän i privat sektor är tillgängliga för arbete trots att de är lediga. Kanske är det dags att ta fram en tillgänglighetspolicy på er arbetsplats?

Läs mer: Svårt att släppa jobbet på semestern

Det är fortfarande lååångt kvar innan du ska börja jobba igen finns det knep för hur du slipper jobbångesten när det väl är dags.

Läs mer: Så kommer du tillbaka efter semestern

Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.