Annons

Kollegor fick a-kassa - Unionens medlemmar fick tji

Publicerad 10 januari 2012, kl 13:41

Unionens medlemmar på företaget BD Medical i Helsingborg går miste om a-kassa för att de fått stanna kvar-bonus av företaget. Nu överprövar Unionen beslutet från sin egen a-kassa.

Ägarna till företaget BD Medical lade i höstas ner kanylfabriken i Gåsebäck i Helsingborg, trots en vinstmarginal på 35 procent och trots Unionenklubbens oförtrutna kamp om jobben. För att de anställda inte skulle försvinna i förtid, lockade arbetsgivaren med en bonus för den som stannade kvar till det bittra slutet. 

Denna bonus har nu ställt till det för de anställda som inte hittat nya jobb, men bara för dem som är med i Unionens a-kassa - medlemmarna i IF Metall, Ledarna och Akademikerförbundets a-kassor har fått ut sin arbetslöshetsersättning utan problem. Unionen a-kassa anser dock att bonusen ska betraktas som avgångsvederlag vilket är lika med lön och förlänger karensen.

- Det kan mycket väl vara så att Unionens a-kassa har rätt i sitt beslut, men det känns inte bra att det drabbar våra medlemmar. I slutändan drabbar det Unionen också, säger Åsa Lovén, ombudsman på Unionen i Helsingborg och klubbansvarig för BD Medical.

- Det är ju väldigt märkligt att en majoritet av de anställda får a-kassa redan efter sju dagar men att en liten kladd inte får det, säger Rose-Marie Nilsson, vid Unionenklubben på BD Medical.

- Vi har haft ett par medlemmar som lämnat Unionen just på grund av detta.

Stanna kvar-kompensationen som delats ut på företaget har baserats både på anställningstid och månadslön och varierar därför mellan som lägst 10 000 kronor upp till åtta månadslöner som mest. Unionenmedlemmarna får som en följd av a-kassans beslut inte heller del av inkomstförsäkringen som gäller enbart när man får a-kassa. 

Unionen har hittills överprövat a-kassebeslutet för tre medlemmar men totalt är runt 25 personer berörda.

- Det ska bli intressant att få det prövat eftersom andra a-kassor bedömt annorlunda. Klubben, som varit väldigt drivande och engagerad i sina medlemmar, vill att riktlinjerna ska vara klara och tydliga så att alla behandlas lika oavsett vilken a-kassa man tillhör, säger Åsa Lovén.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Sexuella trakasserier: Medlem fick rätt mot chef

  Chefen försökte bland annat få den nyanställda kvinnan att suga på en gurka han placerat mellan benen. Den sexuellt trakasserade kvinnan fick med Unionens hjälp rätt mot arbetsgivaren även om ersättningen blev låg på grund av risk för konkurs.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  ”Facken är dåliga på att förhandla om pengar”

  Fler anmäler sexuella trakasserier efter Metoo-rörelsen. Men den som vill ha ersättning från arbetsgivaren ska vända sig till en advokat – inte till facket – enligt advokat Michael Fischbein.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.